Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, altı günlük Çin turunun ilk durağı olan Kaşgar'a geldi

Davutoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan  uçak , Kaşgar Havaalanı'na TSİ 03.30  sularında  vardı. Davutoğlu'nu alanda Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli ve yerel makamlar karşıladı. 

Bakan Davutoğlu, Çin turu çerçevesinde  sırasıyla  Kaşgar, Urumçi,  ŞianŞanghay  ve Pekin'de temaslarda bulanarak, resmi yetkililerin yanı  sıra  bu  şehirlerin  ileri  gelenleri  ile  görüşecek

Beraberinde milletvekilleri, bürokratlar, işadamları, akademisyenler ve basın mensuplarından oluşan bir heyetle Çin'e  gelen  Davutoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin daveti çerçevesinde bu  ülkeye  resmi ziyarette bulunuyor. 

Davutoğlu ile Yang arasında Pekin'de yapılacak  görüşmelerde  iki  ülke  arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle ele alınarak, işbirliği imkanları  üzerinde  durulacak ve her iki  ülkeyi  ilgilendiren  gerek  bölgesel  gerekse   uluslararası  konularda  görüş  alışverişinde bulunulacak. 

Bakan Davutoğlu'nun ayrıca ÇHC Devlet Başkan  Yardımcısı  Xi Jinping tarafından kabul edilmesi, Çin  Uluslararası  Araştırmalar Enstitüsü'nde (CIIS) bir yuvarlak masa toplantısına katılması ve Pekin'deki Renmin  Üniversitesinde  bir konuşma yapması da öngörülüyor. 

Davutoğlu ayrıca  Şian  kentinin yanı  sıra , Sincan  Uygur  Özerk Bölgesi'nin ( SUÖB ) başkenti  Urumçi 'de ve tarihi Kaşgar kentinde temaslarda bulunacak. Davutoğlu'nun bu iki kentteki temasları Türkiye'den Dışişleri Bakanı düzeyinde  Sincan   Uygur  Özerk Bölgesi'ne  gerçekleştirilecek  ilk ziyaret olması  bakımından  önem taşıyor. 

Bakan Davutoğlu, kapanışı 31  Ekimde  yapılacak olan ve Türkiye'nin teması "Türkiye: Medeniyetlerin Beşiği, Anadolu: Daha İyi  Şehirler , Daha İyi  Yaşamlar  Alanı,  İstanbul : İki kıta bir  şehir '' olan  sergi  ile temsil edildiği  Şanghay  2010 Expo  Fuarını  da ziyaret edecek.