Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi'nin yeni eğitim sezonu açılış törenine 9.'ncu cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.Törende işadamı İnan Kıraç'a eğitime yaptığı katkılarından dolayı Rektör Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar tarafından fahri doktora ünvanı verildi.

Törende söz alan İnan Kıraç konuşmasının bir bölümünde eşinden bahsederken gözyaşlarını tutamadı. Eşi Suna Kıraç teşekkür eden İnan Kıraç “O beni şekillendirmiş, bugünlere gelmemde, başarımda hep destek olmuş, güç vermiştir. Huzurlarımızda kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

SDÜ'nün 2010-2011 akademik yılı açılış törenine Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu birlikte girdi. Demirel ve Kılıçdaroğlu, salona girişlerinde öğrenciler ve öğretim üyelerince uzun süre alkışlandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sanatçı Tolga Çandar konser verdi.

İNAN KIRAÇ'A FAHRİ DOKTORA

Daha sonra İnan Kıraç'a SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar tarafından binişi giydirildi ve fahri doktora payesi verildi.

“Sosyal Sorumluluk ve Üniversiteler” konulu bir konuşma yapan İnan Kıraç, bu unvanla kendisini onurlandıran senato üyelerine teşekkür etti.

Kıraç, üniversitenin iş adamlarına sadece bilim ışığı tutmadığını, aynı zamanda evrensel değerleri herkesin uymasını zorunlu kılan maddeler haline getirdiğini söyledi.

Bu değerlerle yetişmiş insan gücünün de üniversiteler tarafından iş dünyasına armağan edildiğini anlatan Kıraç, öğrencilik hayatından da örnekler verdi.

Başarının baş mimarının, yetişmiş ve doğru insan olduğunu anlatan İnan Kıraç, hayatı ve öğrenmeyi devamlı kılmak gerektiğini kaydetti.

“Öğrenecek bir şey kalmadı” dendiğinde hayatın da biteceğinin altını çizen Kıraç,gençlerden hedef ve değer ölçülerinden ödün vermemelerini istedi.

Kıraç, şöyle devam etti: “Krizlerin boyutu ne olursa olsun çocuklarımızı ve onların eğitimini ihmal edemeyiz. Krizler atlatılır, siyasi sorunlar çözülür, ama çocukları harcanmış bir toplumu onarmak mümkün değildir. Bütün ümidimiz gençlerimiz. Daha önemlisi onlara güveniyoruz. Çünkü Türkiye'yi 21. yüzyıla onlar götürecek.”


GÖZYAŞLARINI TUTAMADI


Konuşmasında eşine de teşekkür eden Kıraç, bu sırada gözyaşlarına hakim olamadı. İnan Kıraç, eşi Suna Kıraç için, “Beni şekillendirmiş, bugünlere gelmemde, başarımda hep destek olmuş, güç vermiştir. Huzurlarımızda kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

İnan Kıraç'ın duygusal konuşması sırasında salonda bulunan Isparta Valisi Ali Haydar Öner'in eşi Saadet Şen Öner'in de gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Isparta'nın, Türkiye'nin, dünyanın gül bahçesi olduğunu söyledi.

Isparta'nın dünya gülyağı üretiminin yüzde 65'ini karşıladığını belirten Öner, kentte ayrıca elma ve kiraz üretiminde de önemli bir potansiyel olduğunu kaydetti.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar da insanların haklı olduklarını ispatlamak için hemen bilimin arkasına sığındığını ifade etti.

Üniversitelerin doğru ve yansız bilgi üretebilmesi için akademik, yönetimsel ve ekonomik özerklik gerektiğine değinen Baydar, bunların Türkiye'deki üniversitelerde bulunmadığını ileri sürdü.

Törende SDÜ Bilim Teknoloji ve Sanat Ödülleri'ni almaya hak kazanan öğretim üyelerine Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından ödülleri verildi.