İstanbul Emniyeti son dönemde düzenlediği operasyonlarla suç şebekelerine nefes aldırmıyor. Kentte düzenlenen yüzlerce operasyonda binlerce kişi gözaltına alındı. Mahkemeye çıkartılan yüzlerce suçlu tutuklandı.

Özel Harekat, Narkotik, Organize Suçlar, Kaçakçılık ve Terörle Mücadele ekiplerinin polisleri gece gündüz demeden suçluları yakalamak için çalıştı. Suçlularla savaşan polis bu çalışmalar sırasında onlarca meslektaşıyla da karşı karşıya geldi. “Suça bulaşmış” meslektaşlarına da aman vermeyen İstanbul polisi, 2010 yılı içerisinde aralarında emniyet müdürleri ve amirlerinin de bulunduğu 50’den fazla polisi yakalayarak haklarında yasal işlem yapılmasını sağladı.

TERÖR, KAÇAKÇILIK, DOLANDIRICILIK, HIRSIZLIK, SAHTECİLİK
2 Ocak 2010 tarihinden bugüne dek İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri’nce düzenlenen 20’den fazla operasyonda, yasadışı terör örgütü üyesi ve bunlara yardım ve yataklık yapan 387 kişi gözaltına alındı. Özellikle korsan gösteri ve molotof atma suçlarına karışan bu kişiler mahkemeye sevk edildi.

Yeni yılın başlamasıyla birlikte İstanbul Mali Şube ve Kaçakçılık Şubesi düzenlediği 30’a yakın operasyonda yaklaşık 560 kişiyi yakaladı. Bu şahıslarla birlikte çok miktarda sahte para ve belge, tonlarca kaçak akaryakıt, sigara, çay, on binlerce korsan kitap yakalandı. Bunun yanı sıra çeşitli şekillerde vatandaşları dolandıran ve farklı yöntemler geliştiren şebekeler çökertildi.

FUHUŞ, İNSAN KAÇAKÇILIĞI, UYUŞTURUCU
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Ahlâk Polisi fuhşa yer temin eden, aracılık eden ve fuhuş yapanlara göz açtırmadı. Özellikle Aksaray ve civar semtlerde düzenlenen operasyonlarda çoğu yabancı uyruklu olmak üzere 500’den fazla kadın polis tarafından gözaltına alınıp muayene ettirildikten sonra Yabancılar Şubesi’ne teslim edildi. Fuhuş yapan kadınlara yer yemin eden, zorla çalıştıran 100’den fazla kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Avrupa’ya kaçak geçiş yapmak için Türkiye’yi kullanan ve bu insanlardan haksız kazanç sağlayan onlarca kişi hakkında işlem yapılırken yüzlerce göçmen de sınırdışı edildi.

İstanbul Narkotik Polisi son yıllarda yaptığı başarılı çalışmaları 2010 yılı içerisinde de sürdürdü. Uyuşturucu üreticileri, sokak satıcılarına düzenlenen operasyonlarda gençleri zehirlemeye hazır tonlarca eroin, kokain, esrar ve yakalanan diğer uyuşturucu türleri yakılarak imha edildi. Uyuşturucuyu piyasaya süren ve torbacı tabir edilen sokak satıcıları ise haklarında yapılan yasal işlemin ardından cezaevine gönderildi.

ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİ VE BİLİŞİM SUÇLARI
Silahlı suç şebekesi kurarak vatandaşı haraca bağlayan, çek senet tahsilatı yapan ve insanları tehdit edip gasp yapan çetelere de İstanbul Polisi aman vermedi. Yeni yılın başlamasıyla birlikte çalışmalarına devam eden Organize Suçlarla Mücadele Şubesi polisleri 1000’den fazla kişiyi gözaltına aldı. Adam kaçırma, silahlı yaralama, gasp, şantaj ve cinayet olaylarına karışan bu şahıslarla birlikte yüzlerce ateşli silah, zorla imzalatılmış çekler, senetler ele geçirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü teknolojinin hızına ayak uydurarak suçluları sanal âlemde yakalamaya devam etti. İnternette kurdukları sitelerle yüzlerce kişiyi dolandıran, kimlik ve kredi kartı bilgilerini çalarak vatandaşları zarara uğratan şebekelere düzenlenen 10’a yakın operasyonda 100’e yakın kişi yakalandı. Haklarında yapılan işlemlerin ardından mahkemeye sevk edilen zanlılar cezaevine gönderildi.

SUÇLU POLİSE GÖZ YUMMADILAR
İstanbul Polisi düzenlediği operasyonlarda suça karışmış emniyet mensuplarıyla da karşılaştı. Ama kendi bünyesinde suça izin vermeyen polis teşkilatı, çeşitli suçlara karışan onlarca emniyet müdürü, komiser ve polis memuru hakkında işlem yaparak adaletin yerini bulmasını sağladı.

2010 yılı içerisinde göze çarpan ve suça karışan emniyet mensuplarına yapılan operasyonlar şöyle:

* İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin İstanbul'un da aralarında bulunduğu 4 farklı ilde gerçekleştirdiği yeraltı dünyasına yönelik operasyonda 6'sı kadın 82 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Turizm Şube Müdürü Kemal S. ve çete lideri Kemal Ç'nin de gözaltına alındığı operasyonla, 60'ın üzerinde suçun aydınlığa kavuştuğu belirtildi. Özel Harekat polislerinin ani baskınıyla çökertilen çetede ayrıca daha önceden Gaziosmanpaşa’da görevli olan, Erzurum'da görevli komiser B.T. de gözaltına alındı.

* İstanbul’da düzenlenen rüşvet operasyonunda aralarında bir emniyet amirinin de bulunduğu 38’i trafik polisi 102 kişi gözaltına alındı. Şebekenin özellikle servis firmalarından rüşvet aldığı ve işlemlerde usulsüzlük yaptıkları tespit edildi.

* İstanbul Atatürk Havalimanı’nda free shoplara yönelik yapılan soruşturma kapsamında havalimanında görevli bir emniyet amiri ile 4 polis memurunun da aralarında bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı.

* İstanbul Yabancılar Şube Müdürlüğü tarafından umut tacirlerine karşı düzenlenen operasyonda 2 polis memuru gözaltına alındı.

* Bir gasp çetesine yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan şahsın işkence sonucu ölümüne neden oldukları iddia edilen biri başkomiser toplam 3 polis memuru tutuklandı.

* İstanbul Akfırat beldesindeki yolsuzluklara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında bir başkomiser, 2 polis memuru, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım ettiği gerekçesiyle tutuklandı.