Yıldız Teknik Üniversitesi, geçen hafta türban karşıtı eylem yapan 26 öğrencinin kampüse girişlerini, açılan soruşturma bitene kadar yasakladı. Yasak kararı yazılı olarak kendilerine bildirilen öğrencilerden Özgür Keskin, “Devam zorunluluğu olan dersimden kalırsam hesabını kim verecek. Soruşturma olsa bile henüz ceza almadığıma göre kampüse alınmamamın bir hukuki dayanağı yok. Ayrıca soruşturma kapsamında benim de savunma yapmam gerekmiyor mu?” dedi.

İSTANBUL’daki Yıldız Teknik Üniversitesi’nde geçen hafta türban nedeniyle yaşanan gerginlikle ilgili Rektörlük tarafından açılan soruşturmada, 26 öğrencinin soruşturma bitene kadar kampüse girmeleri yasaklandı. Dün sabah okula gelen öğrencilere girişte, üzerinde, “Rektörlük Genel Sekreterliği” imzalı, “Açılan disiplin soruşturmasının sağlıklı yürütülebilmesi ve kampüs düzeninin sağlanabilmesi amacıyla üniversitemiz kampüslerine soruşturma sonuçlanana kadar girişiniz yasaklanmıştır” yazılı kağıtlar verildi. Bunun üzerine öğrenciler kampüs önünde beklemeye başladı.

Fizik-1’den kalmış olacağım

Kampüse girişi yasaklanan öğrencilerden Özgür Keskin uygulamaya tepki göstererek, şunları söyledi: “Fizik-1’de bugün (dün) laboratuvar dersim vardı. Devam zorunluluğu olan bir ders. Uygulama nedeniyle bu derse giremeyeceğim. Dolayısıyla bu dersten devamsızlık yüzünden kalmış olacağım. Bunun hesabını nasıl verecekler, merak ediyorum. Soruşturma başlamış olsa bile henüz bir ceza almadığıma göre kampüse alınmamamın bir hukuki dayanağı yok. Ayrıca soruşturma kapsamında benim de ifade vererek savunma yapmam gerekmiyor mu?”

Saldıranlara soruşturma yok

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Ali Duman da tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Türbanla ilgili afiş asmıştık. Bunun indirilmesini isteyen ve büyük çoğunluğu dışarıdan olan bir öğrenci grubunun saldırısına maruz kalmıştık. Daha sonra da afişlerin indirilmesiyle ilgili özel güvenlik ve polisin saldırısına uğramıştık. Bize saldıranlar hakkında hiçbir soruşturma başlatılmadı. Bugün ise karşımıza çıkan durum, kendi afişine sahip çıkan, okuluna sahip çıkan 20’nin üzerinde öğrencinin okula alınmama durumudur.”

Törendeki protestocu da var

Okula alınmamasına karar verilen öğrenciler arasında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı açılış töreninde kampüste pankart açtıkları için polis ve özel güvenlik görevlilerinin sert müdahalesine uğrayan öğrencilerden Mahir Bektaş da bulunuyor.

Polisten cop ve bibergazı

Yasağa konu eylem, 21 Ekim’de Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde meydana gelmişti. Öğrenci Kollektifi ile Türkiye Komünist Parti üyesi bir grup öğrenci, üniversitelerde türbanın serbest olması yönündeki girişimleri protesto etmiş, “Üniversite ve kadın özgürlüğü için türbana hayır”, “Fermanları yırt ayağa kalk” yazılı afişler asmıştı. Bu öğrenciler ile karşıt görüşlü öğrenciler arasında kavga çıkmış, okula çevik kuvvet ekibi çağrılmıştı. Polis, öğrencilerden afişi indirmelerini istemiş, bunu reddeden öğrenciler, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek”, “Üniversitene sahip çık, AKP’ye bırakma” sloganları atmıştı. Polis, öğrencilere biber gazı ve copla müdahale etmişti. Olaylarda 5 öğrenci çeşitli yerlerinden hafif yaralanmıştı.