AK Parti tarafından hazırlanan ve 5 Aralık 2010’da gösterilecek olan ‘52 Altın İmzalı Kadın’ belgesel projesi hükümetin Beyaz Türkler aracılığıyla “yaşam tarzı” endişelerini giderme harekâtı olarak algılanınca tepki gördü. Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Güher-Süher Pekinel gibi yazar ve sanatçılar herhangi bir partiyle haraket etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

AK Parti, 5 Aralık 2010’da gösterilmek üzere ‘52 Altın İmzalı Kadın’ belgesel projesinin hazırlıklarını sürdürüyor. Projeye göre, içlerinde Latife Tekin, İdil Biret, Adalet Ağaoğlu, Güher-Süher Pekinel ve Sertab Erener’in de bulunduğu 52 kadın sanatçı üzerinden Türk kadınının uluslararası alandaki başarıları anlatılacak.

‘Siyasi amaç yok’ dendi

Ancak bu belgesel projesi, AKP hükümetinin Beyaz Türkler aracılığıyla “yaşam tarzı” endişelerini giderme harekâtı olarak algılandı. Projede ismi geçen kadınlara, siyasi ajanda iddialarını sorduk. Adalet Ağaoğlu ve Güher-Süher Pekinel kardeşler, projeden haberleri bile olmadığını söylerken, Latife Tekin “Düşüneceğim dedim ama kabul etmeyecektim” dedi.
Tekin, projeyi tam olarak kabul etmediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben projeyi kabul etmedim, düşünmek istiyorum dedim. Aslında bu projenin içinde yer almak da istemiyordum. Muhalif bir duruşum var ve bu duruş gereği, bu tip projelerin içinde olmayı doğru bulmuyorum. Beni arayan kişiye bu projenin altında siyasi bir amaç olup olmadığını sordum, ‘Yok’ dedi. Projedeki diğer isimleri duyduğumda da ‘Edebiyatçı kadınlar bu kadar mı’ diye sordum. AKP’nin ‘imaj değiştirme çabası’ gibi bir niyeti varsa, içinde ben yer almam zaten”.

İlk kez duyuyorum

Adalet Ağaoğlu ise bu projeden haberi bile olmadığını söylüyor: “İçinde yer aldığımı ilk kez sizden duyuyorum. Ne böyle bir davet geldi, ne de ben evet dedim. Durmadan yeni projeler geliştiriliyor. İçi ne kadar dolu bilemiyoruz. Eğer bu projenin altında böyle bir siyasi emel varsa üzülürüm. Sürekli bu tür siyasi amaçların içinde buluyorum kendimi. Başörtüsü soruluyor, referandum soruluyor; anlayamıyorum. Ben edebiyatçıyım.
Özgürlüğüne düşkün, tam bağımsız bir kadınım.Böyle bir ‘imaj çalışmasının’ içinde yer almam için o partinin bir mensubu olmam gerekir. Öteki türlüsünü içim almaz.”

Davet yok ama cevap hayır

Güher-Süher Pekinel kardeşlerden Süher Pekinel de projeden bihaber: “Gazete önümüze geldi, öyle öğrendik. Sormadan, etmeden yazılmış. Biz herhangi bir partiyle işbirliği halinde olamayız. Bir niyete hizmet edemeyiz. Biz özgürlüğüne düşkün sanatçılarız ve herhangi bir çatının altına giremeyiz. Biz şu anda AKP’den eğitimle ilgili bir proje için destek alıyoruz. Muhtemelen bizi bu projeye yakıştırma sebepleri de buradan geliyor. Davet bile almadık ama cevabımız ‘Hayır’ olurdu.”

PROJEDE KİMLER VAR

Resim alanında Canan Tolon, Nadide Akdeniz ve Tülay Tura Börütcene; heykel alanında Aytaç Marmara Katı, Meric Hızal, Hale Tenger ve Azade Köker; seramikte Alev Ebuzziya, Jale Yılmabaşar, Ferhan Taylan Erder, Güngör Günel ve Alev Araslı; cam alanında Bingül Başarır; enstalasyonda Canan Beykal ve Ayşe Erkmen; mimaride Ayşıl Yavuz ve Sema Kubat; ebru sanatından Ayda Aktay, Bahtiyar Hıra, Hülya Demirel ve Firdevs Çalkanoğlu; minyatürde Cahide Keskiner, Mamure Öz ve Gözde Kıyıcı; tezhipte İnci Birol, Fatma Çiçek Derman ve Hatice Aksu; Hüsn-i hat’ta Ayten Tiryaki ve Hilal Kazan; modada Bahar Korçan, Arzu Kaprol, Dilek Hanif ve Zuhal Yorgancıoğlu; müzikte İnci Özdil, İdil Biret, Gülsün Onay, Güher ve Süher Pekinel, Suna Kan, Sertab Erener ve İnci Çayırlı; dansta Beyhan Murphy, edebiyatta Alev Alatlı, Elif Şafak, Latife Tekin ve Adalet Ağaoğlu; bilimde Neva Çiftçioğlu ve Feryal Özel.