Fatih Belediyesi, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Simit Sarayı’nın birlikte düzenlediği ‘Sultanahmet Simit Festivali’, İstanbul simidini tüm yönleriyle tanıtmak, kültürel bir ürün olduğunu vurgulamak ve simide dikkat çekmek amacıyla festival düzenledi.16 - 19 Eylül 2010 tarihleri arasında 4 gün sürecek festival süresince birçok etkinlikler gerçekleştirilecek. Etkinliklerin yanı sıra, festival programı çerçevesinde belirli zaman aralıklarında vatandaşlara ücretsiz simit ve çay dağıtılacak.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in ev sahipliğinde ‘Sultanahmet Simit Festivali’, Sultanahmet Meydanı, Mehmet Akif Ersoy Parkı ve Amfi Tiyatro Sahnesi’nde başladı. Festivalin açılışı programına İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, Ulusal Franchise Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın ve çok sayıda vatandaş katıldı.  

Festival’in açılışında konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yaklaşık 500 yıldır ağızlarımızı tatlandıran, bir dönemin saray aşı, bir başka dönemin gariban aşı, şimdinin ise sevilen atıştırmalığı simide vefa borcumuz var diyerek kendi adını taşıyan bir festival gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Başkan Demir, “ Sultanahmet Simit Festivali ile Türkiye’de, hatta dünyada bir ilki başlatmanın gururunu ve onurunu yaşıyoruz. Tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmamız gerekiyor. İşte Simit Festivali de, bizim olanın altını çizmek ve tarihe not düşmektir…” dedi.

Konuşmaların ardından protokol festivalin açılış kurdelesini kesti ve İstanbul Simidi hazırlamak üzere tezgahın başına geçti. Simit ustasının tarifi ile simit hamuru açan Mustafa Demir, Ahmet Emre Bilgili, Haluk Okutur ile Mustafa Aydın, daha sonra simitleri susulmayarak tepsiye dizdi ve fırına verdi. Protokolun hazırladığı ve fırında pişen simitler festivali izleyen davetlilere ikram edildi.

Simit Festivali çerçevesinde konserler, gösteriler, yarışmalar, sergiler düzenlenecek. İstanbul Hanımefendisi ve Beyefendisi tiplemeleri, Karagöz ve Hacivat’ın Simit Maceraları, tahta bacak, jonglör, sihirbaz, ateşbaz ve Semazen gösterilerinin yanı sıra karikatüristler festival alanına gelenlerin karikatürlerini de çiziyor. Festival boyunca her akşam 21:00 - 23:00 saatleri arasında müzik gruplarının konserleri olacak.

Dolapdere Big Gang, Fatih Belediyesi Ahırkapı Roman Orkestrası, Güzin ve Baha ile Nostalji, Romanist Latino, Grup Göçmen's, Fatih Belediyesi Mehter Takımı,

Seyr-ü Sefa, Fasıl Heyeti her akşam bir konser verecek.

Sultanahmet Simit Festival’i programı çerçevesinde ‘İstanbul Simidi’ni anlatan, Türkçe-İngilizce 25.000 bilgilendirici broşür yerli ve yabancı konuklara dağıtılıyor. Tanıtım afişleri de asılan alanda, belgesel niteliğindeki İstanbul Simidi’nin tanıtıcı filmi festival boyunca alanda gösterilecek.

Festival alanına kurulan stantlarda İstanbul Simidi’nin hazırlanması, pişirilmesi gösterilecek ve belirli zaman dilimlerinde gelen misafirlere simit ve çay ikram edilecek. Ayrıca alanda kurulan stantlarda çocukların simit hazırlamasına ve onu pişirmelerine imkan sunulacak, minikler kendi pişirdikleri simitleri de yiyebilecekler. Festival çerçevesinde bir de ‘fotoğraf maratonu’ adı altında fotoğraf yarışması gerçekleştiriliyor.

Tarihi Yarımada’da yapılan Sultanahmet Simit Festivali ile İstanbul Simidi’nin hem Türkiye’ye, hem de dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Festivalle ilgili daha detaylı bilgi, www.simitfestivali.com adlı web sitesinden temin edilebilir.