Dünyanın en şanssız çocuğu
Burundi Albinolar Başkanı Kassim Kazungu, Burundi'nin güneydoğusundaki Kayogoro bölgesinde 18 Ekim'de Tanzanya'dan gelen 6 kişinin 9 yaşındaki albino çocuğun ailesinin evine girdiklerini, herkesi sımsıkı bağlayıp küçük çocuğu kaçırdıklarını belirtti.

Talihsiz çocuğun parçalanmış cesedinin iki gün önce Burundi ile Tanzanya'yı ayıran Malagarazi nehrinde bulunduğunu anlatan Kazungu, çocuğun cenazesinin dün toprağa verildiğini kaydetti.

Yetkililerin de açıklamalarını doğruladığı Kazungu, Tanzanya polisinin geçen Çarşamba, yakaladığı 5 kişinin yanlarında küçük albinonun başı, kolları ve bacaklarını bulduktan sonra tutukladığını söyledi ve zanlıların hakettikleri cezaya çarptırılmaları için Burundi'ye iadesini beklediklerini ifade etti.

Bu ay başında, 14 yaşında bir albino erkek çocuğu da Burundi'nin kuzeyinde komşu Ruanda'dan gelen bir grup tarafından öldürüldükten sonra cesedi parçalanmıştı. Yetkililer, bir süredir aldıkları önlemler sayesinde Tanzanya ile sınır oluşturan bölgedeki bu tür cinayetlerin kesildiğini düşünüyorlardı.

Özellikle komşu ülke Tanzanya'da, büyücülerin albinoların saç, kol, ayak gibi bedenlerinden alınan parçaları ve kanlarını, insanları zengin yapacağı öne sürülen bir iksir yapımında kullandıkları belirtiliyor.

Soydan geçen bir metabolizma hastalığı olan akşınlık ya da albinizm hastalarına, akşın ya da albino deniliyor. Dünya genelinde her 20 bin kişiden biri albinizm hastası.

(fotoğraf temsilidir)