Suriye’de Esad güçleriyle Özgür Suriye Ordusu arasında çatışmalar Halep ve civarında yoğunlaşırken, Türkiye sınırındaki Kürt kentlerinde sessiz bekleyiş sürüyor.

Muhaliflerle Suriye ordusu arasındaki çatışmaları izlemekle yetinen Kürtler, bölgede Esad sonrası oluşacak yönetim boşluğunu gidermek için ortak çözüm arıyor.

Karakollara çekildiler

Yönetimin Kürtlerin eline geçtiği Kamışlı’da, Suriye güçleri görüntü olarak varlığını sürdürürken, Suriye istihbarat örgütü ise bölgedeki gelişmeleri düzenli olarak Şam’a bildiriyor. Mardin’e 60 kilometre uzaklıkta, sınırda yer alan Amude kasabasına giden yolun üzerindeki karakolda Suriyeli askerler, kum torbalarını siper ederek, bulundukları yeri koruyor. Amude kenti girişi, yol kontrolü Kürtlerin oluşturduğu sivil savunma komiteleri tarafından yapılıyor. Kent merkezindeki karakollar ise tamamen boş ve tahrip edilmiş. Baba Esad ile Beşar Esad’ın karakoldaki resimlerinin ise üzerleri karalanmış.

Öcalan gösterisi

Amude ve diğer Kürt yerleşim biriminde önceki gün ve dün PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın tutukluğu için gösteriler yapıldı. Gösterilerde büyük boy Öcalan posterleri ve Kürt bayrakları taşındı. Kadın ve çocukların da bulunduğu gruplar, “Öcalan’a özgürlük” sloganı attı.

PKK’lıların fotoğrafları

Mardin’in Kızıltepe ilçesinin karşısındaki Dırbesiye ilçesinde Türkiye’den çıplak gözle görülecek hakim tepelere ve TV verici direklerine dev Kürt bayrakları, sokaklarda ise elektrik direklerine Türkiye’deki çatışmalarda ölen Suriyeli PKK’lıların fotoğrafları asıldı.