Olay, saat 16.00 sıralarında Hakkari'nin Irak sınırında bulunan Çukurca'nın Üzümlü Köyü'nde meydana geldi. İddialara göre, köylüler sınırdaki arazilerinden döndükleri sırada askerler tarafından durdurulmak istendi. Ancak bazı kişilerin 'dur' ihtarına uymaması üzerine vatandaşlarla askerler arasında gerginlik çıktı. Askerin bu sırada havaya ateş açtığı iddia edildi.

Köyün çevresinde çember oluşturan askerlerden dolayı arazilerine gidemediklerini ileri süren köylüler, kendilerine yapılan uygulamadan memnun olmadıklarını söylediler. Bu olayın köyde dulması üzerine de Üzümlü Köyü'ndeki bir grup köylü, Çukurca ilçe merkezine gitmek üzere yola çıktı. Jandarma yetkilileri, yürüyüşe geçen köylüleri durdurup ikna etti. Köylüler adına seçilen 15 kişinin sorunlarını ilçe kaymakamı ve Çukurca 20'nci Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral İrfan Özsert'e iletecekleri belirtildi. 

Askerlerin, günlerdir köylerinin etrafını sardığını ve bu yüzden evlerinden arazilerine dahi çıkamadıklarını ileri süren köylüler, kaçakçı olmadıklarını belirterek, sınırda bulunan arazilerimize gittiklerini, dönüşte askerlerin durdurup müdahale ettiğini öne sürdü. Köylüler, arazimize gidemeyecek miyiz diye yaşananlara tepki gösterdi. Askerler ise bazı köylülerin 'dur' ihtarına uymadıkları için gerginliğin yaşandığı belirtti.