Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden vatani görevlerini yapmak üzere Burdur’a gelen yaklaşık 200 kişi, yeniden düzenlenen Döviz Bedelli Askerlik Yasası uyarınca 21 günlük temel askerlik eğitiminin kaldırılması nedeniyle askere alınmadı.

Yeni yasa yürürlüğe girmeden önce vatani görevlerini yerine getirmek üzere başvuran yurtdışında yaşayan Türkler, dün sabah Burdur’a geldi. İlk olarak Burdur Askerlik Şubesi’ne gelerek işlemlerini başlatmak isteyen bu kişiler, askere alınmayacaklarını öğrenince Burdur’daki 58’inci Piyade Er Eğitim Alayı’na gittiler. Burada da askere alınmayacaklarını öğrenenler, şehir merkezindeki fotoğraf stüdyolarına giderek komando üniformasıyla hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra kentten ayrıldı.

Askerliğini yapmak için Almanya’dan geldiğini anlatan Yücel Aydın, “Bize, ‘Temel askerlik eğitimini yapmak üzere 2-4 Ocak arasında Burdur’daki askeri birliğe teslim olmalısınız’ yazılı mektup geldi. Konsolosluk açıklama yapmadı. Biz de yatırdığımız paramız yanmasın diye buraya geldik. Şimdi de ‘Gerek kalmadı evinize dönün’ diyorlar” dedi. Mağdurlardan Atilla Deniş, Almanya’dan geldiğini anlatarak, “Bir hafta önce Ağrı Eleşkirt Askerlik Şubesi’ni aradım ve şube müdürüyle görüştüm. Şube müdürü ellerine ulaşan bir bilgi olmadığını ama gitmemiz gerektiğini belirtti” derken, İsviçre’den gelen Gürsoy Atik “Bana mektup geldikten sonra bağlı olduğum askerlik şubesini aradım. Şu an bilgileri olmadığını, gelmem gerektiğini söylediler. Şimdi de ‘pardon’ deyip geri gönderiyorlar” diye tepki gösterdi.

Geçici maddeyle düzenlenmiş

Dövizli askerlikten yararlanmak için son çıkarılan kanun yürürlüğe girmeden önce başvuranlar, eski yasadaki parayı yatırmalarına rağmen 21 günlük temel eğitime tabi tutulmayacaklar. Kanunun ilgili maddesi şöyle:

GEÇİCİ MADDE 49- Bu Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar hakkında, başvuru tarihinde yürürlükte olan mevzuat hükümleri uygulanır. Ancak bu yükümlüler temel askerlik eğitimine tabi tutulmazlar.”