Açıklamada, suçun ağırlık derecesinin belirlenmesinde parasal hataların yapıldığı kaydedildi.

UCM savcısı Fatou Bensouda, geçen sene Kasım ayı içinde davayla alakalı yaptığı bildiride, İsrail'in Mavi Marmara saldırısında savaş suçu işlediğinin saptama edildiğini şayet bunun mahkemenin araştırma yapması amaçlı yeteri kadar yoğunlukta olmadığını anlam etmişti.

İnsan Doğruluk ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Destek Vakfı avukatları mahkemenin verdiği bu hükme 29 Ocakta tarihinde itirazda yer almıştı.

UCM savcılığının önce kararında yazılan asallar dikkate alındığında, İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırının mahkemenin otorite sahasına girdiğine inandıklarını anlam eden İHH avukatları, soruşturmaya sebep olmadığına ilişkili olarak kararın ön ofis mahkemesi aracılığıyla kaldırılması isteğinde yer almıştı.

Abluka altındaki Gazze'ye destek malzemesi götüren Mavi Marmara gemisi, 2010 senesinde beynelmilel sularda İsrail askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve müdahale bitiminde 10 birey hayatını yitirmiş, birden fazla birey de yaralanmıştı.

İHH ile mağdur aileler olaydan ardından UCM'ye yaptıkları hata ilanında, saldırıda rolleri durumda olan İsrailli yöneticilerin yargılanmasını istemişti.

Türkiye ve İsrail'in taraf olmadığı UCM, Mavi Marmara gemisi kendilerine fert Komor Adaları'nda kayıtlı meydana geldiği amaçlı başvuruyu onay etmişti.