Siyaset, İmralı ile görüşme sürecine kilitlendi. MİT Müstaşarı Hakan Fidan'la başlayan Ahmet Türk ve Ayla Akat'la devam eden İmralı trafiğinin ardından gözler Abdullah Öcalan'a BDP’yle ikinci bir heyetin gidip gitmeyeceğine çevrildi.

BDP’de hazırlıklar başladı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, dün yaptığı açıklamada, eşbaşkanlardan birinin de adaya gitmesi gerektiğini söyledi.

Demirtaş ve Kışanak, daha önce İmralı’ya gidebilmek için başvuruda bulunmuştu.

PKK'lı teröristlerle kucaklaşma görüntüsü nedeniyle Gültan Kışanak ismine sıcak bakılmadığı da gelen haberler arasında bulunuyor.


HER ŞEY ÖCALAN'IN MESAJIYLA BAŞLADI


Ankara kulislerinde sürecin nasıl başladığına dair söylentiler de konuşuluyor.

İddialara göre; süreç Abdullah Öcalan'ın geçen Eylül ayı sonlarında hükümete değişik kanallardan yolladığı mesajlarla başladı.

Mesajında çözüme katkı sunma kararlılığını dile getiren Öcalan'ın örgüt içinde kendisini tasfiye etmek isteyen bazı gruplardan söz ettiği belirtildi.

Abdullah Öcalan'ın bu çağrısı üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda görüşmenin şartlı olarak ve temel prensipler üzerinde başlaması kararlaştırıldı.

Görüşme başlamadan önce konu Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) da ayrıntılı olarak masaya yatırıldı.

YOL HARİTASI NEDEN BELLİ DEĞİL?

Gelinen noktada masada net bir yol haritasının bulunmaması daha çok devletin "Abdullah Öcalan'ın kafasında nasıl bir çözüm planı olduğunu anlama" ve "Öcalan'ın kararlılığını tartma" endişesinden kaynaklanıyor.

Sürecin açık ve şeffaf yürütülmesi hükümetin kararıyla oldu. Bu yöntemle sürecin kimler ya da hangi güçler tarafından baltalanmaya çalışılacağının kamuoyu tarafından görülmesi hedeflendi.

KCK'LI SANIKLAR DA YARARLANABİLECEK


Bu arada, KCK tutuklularının da yararlanabileceği şiddet içermeyen suçların ceza olmaktan çıkarılmasına dönük değişikliklerle ilgili çalışma Adalet Bakanlığı’nda tamamlandı.

Ancak bu düzenlemeyi de içeren 4. Yargı Paketi’nin Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelip gelmeyeceği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dönüşü sonrası kararlaştırılacak.