TBMM Genel Kurulu'nda bugün, dört eski bakan hakkında kader oylaması var.

Muhalefetin vereceği önergeyle, Meclis'in Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanma iddiaları nedeniyle Yüce Divan'a gönderilip gönderilmemesi oylaması bekleniyor.
Oysa Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi bir ziyaret için İngiltere'de.
AK Parti Konya Milletvekili de olan Davutoğlu, bu nedenle TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada, "şahsen" oy veremeyecek.

YALÇIN AKDOĞAN, DAVUTOĞLU YERİNE OY KULLANIR MI ?

Peki Davutoğlu'nun oyunu kim kullanacak? Ya da bu oy kullanılmayacak mı?
Mevcut mevzuat uyarınca, resmi görevle yurtdışına giden Başbakan dahil, milletvekili olan tüm Bakanlar Kurulu üyeleri yerine, vekaletlerini bıraktıkları kabine üyeleri oy kullanabiliyorlar.
Davutoğlu, yurtdışına giderken Başbakanlık vekaletini yardımcısı Yalçın Akdoğan'a bıraktı.
Vekalet konusu, Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayınlandı. Bu durumda Akdoğan, Davutoğlu'nun yerine oy kullanma yetkisi taşıyor.
Ancak Akdoğan'ın bu yetkiyi kullanıp kullanmayacağı oylama sonunda belli olacak.

BAKANLAR YERİNE DE VEKALET VAR

Yine Davutoğlu'na yurtdışı ziyarette eşlik eden bakanlar için de aynı durum söz konusu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik yerine, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, AB Bakanı Volkan Bozkır yerine de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam vekalet ediyorlar.
Davutoğlu için söz konusu olan, bu bakanlar için de söz konusu olabilecek.
İslam ve Canikli, hem kendi yerlerine, hem de yurtdışında oldukları için vekalet ettikleri iki bakan adına oy kullanabilecekler.

BABACAN YERİNE, ARINÇ OY KULLANACAK

Yine Başbakan'a eşlik etmek üzere İngiltere ve Davos'a giden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bugünkü oylamada oy kullanamayacaklar.
Resmi Gazete uyarınca, Babacan'ın vekaleti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ta, Şimşek'in vekaleti ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'te bulunuyor.
Yemen'e resmi ziyaret için giden Mevlüt Çavuşoğlu da, vekaletini Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a bırakmış durumda.

OYLAMA GİZLİ YAPILACAK

Anayas gereği TBMM Genel Kurulu'ndaki Yüce Divan oylamaları gizli yapılıyor. Dolayısıyla, hangi vekilin hangi yönde oy kullandığı belli olmayacak. Sadece vekillerin "oy kullanıp kullanmadıkları" kayıtlara geçecek.