Türkiye’de 2019 yılında 853 bin kaza oldu. Şehirler bazında incelendiğinde en çok kaza İstanbul’da olurken, bu şehri Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya takip etti. İstanbul’da en fazla ölümlü yaralanmalı kazalar Gaziosmanpaşa ve Kadıköy’de olurken kaza durumunda sürücüyü ve aracı koruyan kaskoyu yaptıranların sayısı azalıyor. Tamoniki.com CEO’su Pedro Tabernero, kaskonun hasarı hangi durumlarda karşılayıp karşılamayacağı konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre 2019’da 418.488 trafik kazası oldu. Tarafların anlaşarak kendi aralarında tutanak tanzim ettiği maddi hasarlı trafik kaza sayıları dahil edildiğinde bu sayı 853.405’e çıkıyor. Kazaların oluş türlerine bakıldığında yandan çarpma ilk sırada yer alıyor. Yandan çarpmayı yayaya çarpma, yoldan çıkma ve arkadan çarpma takip ediyor.

Kazalarda İstanbul ilk sırada

Trafik kazalarına neden olan sürücü kusurlarına bakıldığında araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak ilk sırada yer alıyor. Bunu kavşak, geçit ve kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak ve manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak izliyor. Ardından da arkadan çarpma ve dönüş kurallarına uymamak geliyor. Kazaların illere göre dağılımında İstanbul 200 bin kaza ile ilk sırada yer alıyor. İstanbul’u 100 bin ile Ankara takip ederken İzmir’de 65 bin, Bursa’da 41 bin, Antalya’da da 33 bin kaza olduğu görülüyor. Ölümlü yaralanmalı kazalara karışan araçlar ise yoğunluk sırasına göre otomobil, kamyonet, motosiklet, bisiklet ve kamyon olarak sıralanıyor.

İstanbul’da en çok kaza Gaziosmanpaşa ve Kadıköy’de

İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü verilerine göre 2019 yılında en fazla ölümlü ve yaralamalı kazanın meydana geldiği noktalar ise 17 kazanın olduğu Gaziosmanpaşa - Hekimsuyu Caddesi TEM Güney Bağlantı Mevkii ve Kadıköy - D100 Kozyatağı Mevkii olarak öne çıkıyor. Ardından 15’er kaza ile Fatih - Adnan Menderes Bulvarı Akdeniz Caddesi Kavşağı ve Şişli - Büyükdere Caddesi Naci Kasım Sokak Kavşağı gelirken bu noktaları 12’şer kaza ile Beyoğlu - Tarlabaşı Bulvarı Taksim 360 önü ve Şişli - TEM Otoyolu Türk Telekom Arena Mevkii izliyor.

Kasko yaptıranların sayısı azalıyor

Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre yıl bazında bakıldığında 2018 yılında kasko prim adedi 6.174.684 iken 2019 yılında 6.064.889’a düşmüş. 2018 yılında 4.275.506 otomobil, 997 bin kamyonet, 265.750 traktör, 142.384 kamyon, 128.661 çekici kasko yaptırmış. 2019 yılında ise 4.288.176 otomobil, 926 bin kamyonet, 249 bin traktör, 131.779 kamyon, 127 bin çekici kasko yaptırmış. TESK verileri de bu bilgileri doğruluyor. Türkiye’de Ekim 2019 itibarı ile 23 milyon aracın 7,5 milyonu sigortasız, 18,4 milyonu ise kaskosuz.

Kasko hangi durumlarda hasarı karşılamaz

Kasko, araca çarpma, çarpılma, çalınma, yanma gibi ana teminatlarını geri ödemeyi taahhüt ederken, ödeme yapılmayacağı durumlara karşı da dikkatli olmak gerekiyor. Sigorta karşılaştırma sitesi Tamoniki.com’un CEO’su Pedro Tabernero kasko sigortasında, poliçede adı belirtilen sürücülerin sebep olduğu hasarların güvence altına alındığını hatırlatıyor. Yani, poliçede “sürücü” olarak adı geçirilmeyen birinin direksiyonda bulunduğu bir kazada kaskodan ödeme talep edilemiyor. Bunun dışında ticari ve hususi araçlar için ruhsatta belirtilen maksimum yük sınırının üstünde yük taşınmasından kaynaklanan hasarların da kaskonun kapsamı dışında olduğunu belirten Tabernero, aracın orijinal yapısını bozan, sonradan eklenen aksesuar ve yapılan değişiklerden kaynaklanan hasarların da güvence dışında olduğunu söylüyor.