İsrail, Mısır'ın Gazze için sunduğu ateşkes teklifine olumlu yanıt verdi. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonda şu ana kadar en 189 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için uluslararası çabalar sürerken, Mısır’dan iki tarafa somut bir öneri geldi.

AFP’nin haberine göre Mısır, bugün TSİ 09.00 itibarıyla tarafların ateşi kesmesini, ardından da İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargonun yumuşatılması için müzakerelere başlanmasını teklif etti.

Mısır'ın yaptığı teklifi bu sabah saatlerinde değerlendiren İsrail kabinesi, öneriyi kabul etti.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesinin, bu sabah yaptığı toplantıda, Mısır'ın ateşkes girişimini kabul ettiğini belirtti.

HAMAS'TAN RET

Hamas'ın askeri kanadı ise teklifi reddetti. İzzeddin el Kassam Tugayları, söz konusu teklifi kabul etmediklerini belirterek, "Düşmanla savaşımız sürüyor" açıklaması yaptı.

ABD DE OLUMLU BAKIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır yönetiminin İsrail ve Hamas arasında ateşkes çağrısını memnuniyetle karşıladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Mısır'ın ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz ve bunun en kısa zamanda sükuneti tesis etmesini umuyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu zor dönemde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır hükümeti yetkilileri ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile sıklıkla müzakerelerde bulunduğunu belirten Psaki, ABD'nin, "bu tehlikeli ve istikrarsız duruma" çözüm bulmak için, bu kişiler ve bölgesel ortaklarıyla çalışmayı sürdüreceğini söyledi.

ÖLÜ SAYISI 189’A ÇIKTI

İsrail’in geçen hafta Gazze Şeridi'ne başlattığı operasyonda en az 189 Filistinli hayatını kaybederken, 1400 kişi de yaralandı.

İki Filistinlinin ölümünün ardından İsrail'in operasyonunda hayatını kaybedenlerin sayısının 189'a çıktığı belirtildi.

Gazze'den İsrail'e atılan füzeler nedeniyle çoğu panik sonucu olmak üzere 211 İsrailli’nin de yaralandığı bilgisi verilmişti.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan üç Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da İsrailliler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu.