İnternet Andıcı davasında, eski Bilgi Destek Daire Başkan vekili firari sanık emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın yokluğunda tutuklanmasına ve uluslar arası düzeyde kırmızı bülten ile aranma kararı çıkarıldı.

Duruşmada adından sıkça bahsedilen ve ismi belgelerde geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 15'i tutuklu toplam 29 sanıklı İnternet Andıcı Davası'nın 50. duruşmasında mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, heyet olarak aldıkları kararı açıkladı. Özese, sanıklar ile avukatların sözlü ve yazılı talepleri ile savcı Pekgüzel'in mütalaasına ilişkin bir dizi karar aldıklarını açıkladı.

MUSTAFA BAKICI İÇİN KIRMIZI BÜLTEN KARARI


'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve 'Silahlı terör örgütü yönetmek'le suçlanan Firari sanık emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın, yokluğunda tutuklanmasına karar verildi. Ayrıca hakkında yakalama kararı bulunan Bakıcı hakkında kırmızı bülten ile arama kararı çıkarılması da hükme bağlandı. Hakkında yakalama kararı bulunan sanık Bakıcı'nın, emekli olduktan sonra yurtdışına kaçtığı şeklinde bazı basın yayın organlarında haberler yayınlanmıştı.

BEDRETTİN DALAN'I DURUŞMAYA GETİRMEK AMACIYLA MAL VARLIĞINA EL KONULACAK

Mahkeme, davanın firari sanığı Bedrettin Dalan'ın 'Bugüne kadar hakkındaki yakalama emrinin infaz edilememiş olması ve kaçak durumunda olması, dolayısıyla savunmasının alınamamış olması da dikkate alınarak duruşmaya gelmesinin sağlanması amacıyla vakıf malları hariç kalmak kaydıyla Türkiye'de bulunan tüm mal varlıklarına ve alacaklarına, sanığın hisseleri miktarıyla sınırlı kalmak ve amaçla orantılı olmak kaydıyla el konulmasını' kararlaştırdı.

İLKER BAŞBUĞ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Sanıkların savunmalarında ve belgelerde adı geçen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında gereğinin takdir ve ifası için (Suç duyurusunda bulunulmasına) Yetkili Cumhuriyet Savcılığına yazı yazılmasına ve yazılacak yazıya duruşma tutanakları ve ilgili belgelerin eklenmesine karar verildi.

Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığından andıç hazırlama yönergesi mevcut ise istenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca internet andıcı ve eklerinin de gönderilerek bunların askeri yazışma usullerine uygun olup olmadığının sorulmasını hükme bağladı.

TAŞDELER ADLİ TIP KURUMUNA SEVK EDİLDİ

GATA'da tedavisi sürmekte olduğu iddia edilen sanık Hüseyin Nusret Taşdeler'in, gerekli tıbbi önlemler alınarak İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevkinin yaptırılıp mevcut rahatsızlığının tespitinin yapılmasına karar verildi. Mahkeme bu aşamada sanık Nusret Taşdeler hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına ilişkin avukatı tarafından yapılan talebin reddine karar verdi.

Dosya kapsamı, sanıkların üzerine atılı suçların vasfı, delillerin karartılması ihtimalinin bulunması gibi gerekçelerle tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin bu aşamada reddine karar verilen duruşma, 9 Şubat 2012 tarihine ertelendi.