İşte Erdoğan'ın Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı konuşmadan satır başları:


ERDOĞAN'IN SAMSUN MİTİNGİNDEN KARELER

Bugün Samsun’dan yeni bir tarihi yolculuğa çıkıyoruz. Büyük başlangıçların şehri Samsun’da büyük bir başlangıcın ilk adımını atıyoruz. 1919’da Gazi Mustafa Kemal Samsun’a ulaştı, İstiklal Savaşı’nın ilk adımını attı. Cumhurbaşkanlığı seçimini Samsun’da başlatıyoruz. Samsun’dan bismillah diyor, Türkiye adına kutlu bir yolculuğu Samsun’dan başlatıyoruz. Allah yolumuzu, bahtımız açık etsin inşallah.

2007’de 11. cumhurbaşkanını seçmek için hazırlıklara başladık. TBMM’de en çok vekile sahip bir parti olarak adayımız şu anki cumhurbaşkanımızı sunduk, Abdullah Gül’ü sunduk. Her şey anayasaya uygundu…

Sayın Demirel, Sayın Sezer nasıl seçildiyse biz de Abdullah beyi sunduk. Her türlü hileye başvurdular. 367 ile önümüzü kesmek istediler, engellemek istediler. 367 şartı diye şart getirdiler. O gün bunları çok konuştuk. Merhum Özal da böyle bir şey var mıydı? Sezer’de var mıydı, yok… Bir de bildiri yayınladılar, güya bizi tehdit edecekler.

Ama biz bu yola çıkarken kefenimizi giyerek çıktık. Bu zorbalık, bu tehditler karşısında boynumuzu eğmedik, sineye çekmedik. Milletin emanetini onlara teslim etmedik, hemen erken seçim kararı aldık. Millet sandıkta sözünü söylesin dedik.

BAŞ KOMUTANI 10 AĞUSTOS'TA SİZ BELİRLEYECEKSİNİZ

Cumhurbaşkanını halk seçecek dedik. 2 dönem görev yapabilir dedik, bunu takdirinize sunduk. Yüzde 69 oranında evet dediniz. Türkiye yeni bir dönemi başlattı. Artık vekiller cumhurbaşkanını seçmeyecek, asıllar seçecek millet seçecek. İlk kez millet cumhurbaşkanını seçecek. Cumhurun reisini, baş komutanını 10 Ağustos’ta sizler belirleyeceksiniz. Bugüne kadar 11 cumhurbaşkanı görev aldı. Gazi Mustafa Kemal sonrası bütün seçimler kaoslara yol açtı.
O 10 Kasım 1938’de gözlerini hayata yumdu. Bir gün sonra askerler TBMM’yi kuşattılar. TBMM’ye ne dediler; Ya İsmet İnönü’yü seçersiniz, ya da Meclis’i kapatırız dediler. İsmet İnönü tehditle cumhurbaşkanı seçildi. Yine tehditle Cemal Gürses’i seçtiler. Burada jenerasyon buradaki ismi tanımayabilir.

Ali Fuat Başkil… Merhum Başkil Samsun’lu…1893 yılında Çarşamba’da doğmuş. Birinci Dünya savaşında 4,5 yıl savaşmış. Ardından 1961’de cumhurbaşkanlığına aday oldu. Darbeyi destekleyen CHP onun cumhurbaşkanı olmasını istemedi. Bu CHP’nin geçmişi karanlıktır karanlıktır. Başbakan vekili bir general Başkil’i tehdit etti. General tabancasını çıkarıp masanın üzerine koydu. Mezarın bile hazır, aday olursa hayatını bile garanti edemeyiz dedi. Başkil mecbur adaylıktan çekildi ve gurbete gitti. Ben ailesini Lozan’da ziyaret etmiştim. 1980 öncesi seçimlerde nasıl kör düğüm olduğunu hatırlarsınız. Özal seçilmesi yine öyle tartışmalarla oldu.

Bütün bu tartışmaları gündemden kaldırarak halkın cumhurbaşkanını seçmesini sağladık. Bu ülkede inşallah vekilleri sizler seçiyorsunuz, sizin tercihiniz doğrultusunda cumhurbaşkanını belirlemek sizin hakkınız. En üst makama gelecek olanı seçecek olan elinde silah olanların değil, milletin hakkıdır, millet seçecektir. Onlar millete güvenmediler, tercihlere itibar etmediler. Devleti temsil eden bir güç olarak cumhurbaşkanını koydular. Bu CHP, MHP referanduma hayır dediler, biz evet dedik. İşte o yüzde 58’le yaptırdığımız referandumla anayasaya bireysel başvuruyu da biz getirdik. Bunlar karşı çıktılar. Eğer Ak Parti o referandumu yapmasaydı, bireysel başvuru gelmeseydi, bunlar bugün dışarı çıkamayacaklardı.

Biz bu ayrımları ortadan kaldırdık. Biz milletin tarafı olduk. CHP, MHP, HDP devletin tarafı oldular, farkımız bu. Taraf olacak mıyız diye soruyorlar, evet biz tarafız, milletin tarafındayız, devletin değil…