CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, su basması sonucu linyit kömür ocağında mahsur kalan 18 işçinin kurtarılma çalışmalarının devam ettiği Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne 9. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yanındakileri taşıyan helikopter, saat 15.30'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan havalandı. Helikopter saat 17.10'da Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde Karayolları Şefliğindeki helikopter pistine indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan karşıladı.

Erdoğan ve yanındakiler, buradan dün su basan ocakta mahsur kalan 18 işçinin kurtarılmayı beklediği kömür madenine geldi.


MADEN OCAĞINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Eşi Emine Erdoğan ile birlikte karayoluyla maden ocağına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam karşıladı. Maden ocağı yakınındaki Kızılay çadırına giren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kömür ocağında mahsur kalan maden işçilerinin yakınlarını dinledi. Ardından Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon Merkezi'ne geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verildi. 35 dakika süren brifingin ardından maden ocağının girişine gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD yetkililerinden çalışmaları hakkında yerinde bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BAZI İŞVERENLER YASAL DÜZENLEMEYİ HAZMEDMEDİ



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 18 madencinin mahsur kaldığı madende incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, işçilerin çıkarılması için yoğun bir çaba sarf edildiğini söyledi.

Soma faciasından sonra madencilikle ilgili yapılan yasal düzenlemeleri hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Bildiğiniz gibi özellikle ülkemizde madencilikle ilgili yapılan çalışmaların Soma olayından sonra çok daha farklı bir şekilde ele alınmasına yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptık. Bu yasal düzenlemeyle birlikte tabi buralarda çalışan işçilerimize çok daha farklı imkanlar getirdik. Fakat bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler var. Tabi işverenlerin bunları hazmedemeyişi ne yazık ki bazı sıkıntıları doğuracağı belliydi. Tabi bunlara karşı her olay sorumluluğumuzu, mükellefiyetimizi devlet olarak daha da artırıyor. Burada da şu andaki mevcut gelişmeler ve çalışan, ki burada çalışan 180 sigortalı işçi söz konusu. Peki, bu 180 çalışan işçi acaba bu ocaklarda her türlü hakkını tam manasıyla alabiliyor mu? Sosyal haklarını alabiliyor mu? Bildiğiniz gibi mesai saatini 8 saatten 6 saate indirirken burada bir ağır iş yükü olması hasebiyle bunu düşünerek böyle bir adım attık. Ama gel gör ki burada edindiğimiz bazı bilgiler bizleri ciddi manada bu işin üzerine daha da farklı gidilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. İşte bu olayın olduğu anda özellikle yemeğin aşağıda yenmesine yönelik baskılar böyle bir sıkıntıyı doğurmuştur. Nedir? Bu 8 saatten 6 saate inmesi bu tür işveren anlayışını bir defa farklı almamız gerektiğini ortaya koyuyor. 6 saat, kendisinin orada çalışma olayıdır. Ama siz kalkıp buradaki yemekle ilgili olayını bu 6 saate yedirmeye kalkarsanız bunun hesabını devletin sorması gerekir."

ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDECEĞİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adli ve idari soruşturmanın başladığını belirtirken, dışarıda umutla bekleyen madenci yakınlarına sabırlar dileyerek, "Bakan arkadaşlarım bu işi sonuna kadar takip edecekler. Kurumlarımız yine aynı şekilde burada tüm ekipleriyle süreci takip edecekler. Çalışmaları dünden itibaren Ankara'da, bugün de yerinde inceledik. Bu saatten itibaren de çalışmaları yakından takip edeceğim."