Cia Başkanı Orgeneral David Petraeus'ın sır gibi saklanan programına ulaşıldı. Orgeneral Petraeus bu akşam İstanbul'a iniyor. Gündem; Suriye ve terörle mücadele.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in açıklamalarının hemen arkasından gelen ziyaretin zamanlaması, kritik. Zira Davutoğlu, Bm Güvenlik Konseyi'ndeki zirvede Batılı zengin devletleri, Suriye'deki gelişmeler karşısında ellerini taşın altına altına koymadıkları gerekçesiyle eleştirmiş, ABD'li komutan da Paralimpik Oyunları için gittiği Londra'da Nato kapısını kapatmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye politikasını hatalı bulan Dempsey, Nato'nun, Suriye'de tampon bölge kurmasına karşı çıktığını söylemiş ve ittifakın bunun altından kalkamayacağını savunmuştu.

ÖZEL UÇAKLA GELECEK


Cia'in özel uçağıyla İstanbul'a inmesi beklenen Petraeus'un, Atatürk Havalimanı'ndan büyük bir gizlilik içerisinde ayrılacağı tahmin ediliyor. CİA Başkanı'nın İstanbul'da kimlerle görüşeceği ve programının detayları saklı tutuluyor.

Petraeus'un ajandasında Suriye'deki son gelişmeler, İstanbul'da bulunan muhalifler ve terör örgütü PKK olduğu belirtiliyor. Adı, Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayında yer alan ve kamuoyunda 'Çuvalcı general' olarak tanınan Petraeus, İstanbul temaslarının ardından Türkiye'den ayrılacak.

ALTI AYDA İKİNCİ KEZ GELİYOR


ABD Senatosu tarafından Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (Cia) Başkanlığı'na atanan Orgeneral David Petraeus, görevine başlamadan önce, 2011 Temmuz ayında ilk ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmişti. Afganistan'daki Nato güçlerinin komutanlığını meslektaşı John Allen'a devreden Orgeneral Petraeus, 2011 Eylül'ünde de yeni görevinin başına geçmişti.

David Petraeus, 12-13 Mart tarihlerinde gerçekleştirdiği son Ankara ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Başbakanlık Resmi Konutu'nda yaklaşık 1.5 saat süren bir görüşme yapmıştı. 'Verimli' geçtiği belirtilen görüşmelerle ilgili ABD Ankara Büyükelçiliği, bölgesel güvenlik konuları, terörle mücadeledeki işbirliği ve iki ülkenin istihbarat örgütleri arasındaki 'Çok iyi' olan ilişkinin ele alındığını bildirmişti.

Büyükelçilik Sözcüsü Thomas J. Grubisha tarafından yapılan açıklamada, David Petraeus'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yaptığı 'verimli' görüşmelerin ardından Türkiye ziyaretini tamamladığı kaydedilerek şöyle denilmişti:

"Bölgesel güvenlik konuları ve terörle mücadeledeki işbirliği olmak üzere karşılıklı ilgi alanları ve iki ülkenin istihbarat örgütleri arasındaki fevkalade ilişkiyi görüştüler. Önümüzdeki aylarda bölgenin en acil sorunlarına ilişkin daha yakın ve daha verimli bir işbirliğini öngörüyorlar"

Cia Başkanı'nın bugünkü ziyaretinin, altı ay önce yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğu belirtiliyor.