Türkiye’ye sığınan ve kamplara yerleştirilmediği için parklarda kaldıkları iddia edilen Suriyeli Alevi sığınmacıların barındığı Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi ve Kültür Derneği’ne dün sabaha karşı iki kişi saldırdı. Polisin alkollü olduğunu öne sürdüğü iki kişiden biri silah çekti, ancak tabanca ateş almadı. Bunun üzerine güvenlik görevlisinin başına tabanca kabzası ile vurarak yaralayan saldırganlar olay yerinden kaçtı. Polis öğleden sonra iki zanlıyı gözaltına aldı. Olayın iki kişinin bekçi ile arasındasi şahsi meseleden kaynaklandığını, cemevinde kalan 80 Suriyeli Alevi ile ilgisi bulunmadığı açıklandı.

Sultangazi Pir Sultan Cemevi’ne sabaha karşı 03.00 sıralarında gelen iki saldırgan cemevine ateş açmak isterken, silah tutukluk yaptı. Bu sırada saldırganlarla mücadele eden cemevi bekçisi Mehmet Ceylan aldığı silah kabzası darbesiyle yaralandı. Saldırganlar güvenlik görevlisini yaraladıktan sonra yönetim binasının kapısını tekmeledi. Cemevinin güvenlik kameraları tarafından da görüntülenen olayda saldırganların Suriyeli sığınmacıları aradıkları iddia edildi. Cemevinin kamera görüntülerinden iki saldırganın yüzlerinin açıkça belli olduğu ve görüntülerin polise teslim edildiği bildirildi.

"SİLAH ÇIKARDILAR"


Saldırıya uğrayan bekçi Mehmet Ceylan olayı şöyle anlattı: “Saat 03.00 civarında bir araba yaklaştı. Ben de herhalde yardım getirdiler zannettim. Baktım ayakta duramayan iki sarhoş kişi bana ağza alınmayacak küfürler ediyor. Silah çıkardılar. Bir tanesi bana iki kez silah çekti. Ancak silah tutukluk yaptı. Allah öldürmeyince öldürmüyor işte. ‘Siz burada Suriyelileri tutamazsınız barındıramazsınız’ dedi. Kafama silahın kabzasıyla vurdu. Başımda şu an dikişler var.” Saldırıyla ilgili cemevi önünde açıklama yapan eski CHP milletvekili Mehmet Sevigen bir çok cemevinin Suriyeli yurttaşlara sahip çıktığını belirterek şunları söyledi:

“Cemevleri fedakarlık ederek eşten dosttan kuruluşlardan yardımlar alarak çadır kurarak bu insanların hayatlarını yaşamasını sağlıyorlar. Hükümet yapmazsa birileri yapacak bunu. Hükümet bu insanlara teşekkür etmesi gerekirken yapılan saldırıyı araştırma gereği bile duymadılar. Biz bu yüzden buradayız. Görüntüler kasetler, patlamayan mermi çekirdeği var elimizde. Cemevine geçmiş olsun diyoruz. Bu insanlara sahip çıkılması ve büyük bir çadırkent kurulması gerekir. Eğer hükümet bu saldırganları bulmazsa bu kişiler cesaret alır ve bir daha gelirler.”

"SALDIRIYI LANETLİYORUZ"

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Sultangazi’deki Pirsultan Abdal Cemevi Kültür Derneği’ne gelerek burada yetkililerle bir araya geldi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Aygün, “Bu mahallede olan saldırıda AKP’nin izlediği mezhepçi, ötekileştiren nefret uyandıran politikalarının devamıdır. Bu saldırıyı lanetliyoruz" dedi.

İstanbul Alevi Koordinasyonu Sözcüsü Vedat Kara bir hafta önce İstanbul’a gelen yaklaşık 120 Alevi sığınmacıyı barındırmak için çaba harcadıklarını ve Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi ve Kültür Derneği’ni de lojistik olarak kullandıklarını söyledi. Kara, şöyle devam etti: “Arkasında kim olursa, ne olursa olsun bilmiyoruz ama bunun mutlaka Suriyeli sığınmacılarla ilgili bir sorun olduğunu biliyoruz. Burada hükümetin Suriye politikalarının tek yönlü olduğunu, burada ne ile karşılaştıklarını çok iyi kavramayan ya da göz ardı eden bir tutum olduğunu düşünüyoruz”

GÖZALTINA ALINDILAR

Saldırının duyulmasının ardından polis çok yönlü soruşturma başlattı. Güvenlik kamerası görüntüleri incelemeye alındı, bekçinin ifadesine başvuruldu. Polisin yaptığı araştırmaya göre, alkolü oldukları öne sürülen 2 kişi ile bekçi cemevi önünde tartıştı. Tartışma kavgaya dönüşünce kavgaya karışanlardan biri silah çekti, silah ateş almayınca bekçinin kafasına kabza ile vurdu.

Bekçisye saldırdıkları iddia edilen İ.G (31) ve C.I (35) Sultangazi'de evlerinde gözaltına alınarak Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği'ne getirildi. 2 şüphelinin yapılan ilk sorgularında “Cemevinin bulunduğu caddede araç kullanırken yolun karşısında oturan bir grupla tartışmaya başladık. Tartışma devam ederken “Neden hızlı gidiyorsunuz" diyen bekçi daha sonra bize küfür etmeye başladı. Bunun üzerine bekçiyle tartışmaya başladık ve silahın kabzasıyla başına vurduk" diye ifade verdikleri belirtildi. Emniyetin olay yerinde yaptığı incelemede 2 dolu mermi bulundu. Şüpheliler silahı bir çöp konteynerına attıklarını söyledi. Ancak silah bulunamadı. Şüphelilerin silahın kuru sıkı olduğunu söylemesine rağmen olay yerinde bulunan mermilerin gerçek silaha ait olduğu anlaşıldı. 2 şüphelinin cemevine yakın oturdukları ifade edildi. Şüphelilerin emniyetteki sorgusu devam ediyor.