CHP İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri hakkında, suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. 

CHP İl Teşkilatı'ndaki basın toplantısına, CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter, CHP İzmir Milletvekili Adayı Tacettin Bayır da katıldı. Seçimlerin eşitliğinin şaibe altında olduğunu ileri süren CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeminini çiğnediğini belirtti.

Yaşanan gelişmelerle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanıp başvuruda bulunduğunu ancak henüz bir sonuç alamadığını sözlerine ekleyen CHP'li Oyan, "Cumhurbaşkanı, tarafsızlığını Anayasa'ya kazıyan 101 ve 103'üncü maddeleri yok sayarak meydan meydan dolaşmakta, Anayasa'ya meydan okumakta ve yeminini çiğnemektedir.

Her şey milletin gözü önünde olmakta, seçimleri yönetmek ve denetlemekle görevli olan YSK ise yan çizmektedir. YSK'dan güç ve cesaret alan RTÜK de yayın denetimini yapmamakta, seçimlerin serbest ve eşit koşullarda gerçekleşmemesinde YSK ile birlikte ortak sorumluluk yüklenmektedir. YSK ve RTÜK üyeleri hakkında, '7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan 25'inci dönem milletvekili seçimleri ile ilgili olarak; T.C. Anayasası'nın 79'uncu maddesinde, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununda, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunda ve YSK'nın 236, 290 ve 291 sayılı Kararlarında verilen yönetim ve denetim görevlerini yapmayarak Türk Ceza Kanununun 257'nci maddesinde düzenlenen Görevin İhmali Suçu' gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundum"
diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANI'NIN SEÇİMLERDE ETKİLİ OLMAMASI DÜŞÜNÜLEMEZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meydanlarda yaptığı konuşmaların seçimleri etkileyeceğine vurgu yapan Oyan, "Yüzde 52 oy alarak Cumhurbaşkanı olan bir kişinin toplumdaki etki gücünü dikkate alırsak bu kişinin seçimlerde etkili olmaması düşünülemez.

Bu anlamda Anayasa Mahkemesi'ne ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduk. YSK ve RTÜK görevlerini yapmamaktadırlar.

Kim dur diyecek buna? Bu seçimlerin dürüstlüğü şaibe altındadır. YSK'nın belirlediği yasaklar gereği 28 Mayıs'tan sonra hiçbir açılış yapılamaz. Ancak, 29 Mayıs'ta Ziraat Katılım Bankası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.

Yasaları uygulamaktan korkanlar istifa etsin. Ya görevini yapsın eğer korkuyorsa yapamıyorsa da istifa etsin. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nı göreve çağırıyorum.

Hazırlanacak bir iddianamenin bile seçim sürecini olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Aksi takdirde Türkiye'de bu seçimlerden sonra bir kanun devleti bile olmayacaktır. Umarım, 'Türkiye'de, Ankara'da savcılar vardır' dedirtecek bir gelişme olur"
dedi.