Meteorolojinin uyarılarının ardından İstanbul'da kar yağışı etkisini göstermeye başladı. Öğlen saatlerinde Anadolu yakasında yüksek kesimlerde başlayan kar yağışı akşam saatlerinde Avrupa yakasında da etkisini göstermeye başladı. Taksim Meydanı başta olmak üzere İstanbul'un birçok semtinde yağan kar yerleri beyaza bürüdü.

İSTANBUL'DA KAR YAĞIŞI! YERLER BEYAZA BÜRÜNDÜ

Kar yağışı Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa, Bakırköy, Beşiktaş, Kağıthane başta olmak üzere, bir çok ilçede etkisini arttırıyor. Zaman zaman etkisini arttıran kar yağışı nedeniyle yayalar yolda yürümekte zorluk çekerken, trafikteki araçlar zor anlar yaşadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, karla mücadele için hazır bekliyor. Yetkililer, trafikte bulunan şoförlerin dikkatli olması, kar lastikleri ve zincirlerini takmaları gerektiğini söyledi.

Kara kış tüm yurtta etkisini gösteriyor. Bazı illerde okullar tatil edilirken Ankara - İstanbul yolunda da heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle yol, bir saat ulaşıma kapandı. Kuzey bölgelerden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine giren yurdumuzun büyük bölümünde perşembeye kadar kar yağışının etkili olacağı bildirildi.


İstanbul'da perşembe günü de "yoğun kar" yağışı bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının çarşamba ve cuma günleri etkisini azaltacağını bildirdi. Hava sıcaklığının cumartesi günü artması bekleniyor.

VALİLİKTEN KRİTİK UYARI

İstanbul Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada "İlimizde akşam saatlerinde beklenen kar yağışının genel hayatı olumsuz etkilemesi, ulaşım hizmetlerinde ve trafikte oluşturacağı güçlükler göz önünde bulundurularak;

Vatandaşlarımızın;

-Zorunlu olmadıkça özel araçları ile trafiğe çıkmamaları,
-Trafiğe çıkan araçların mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları,
-Kuraldışı ve trafik seyrini tehlikeye atıcı davranışlardan kaçınmaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları,
-Görülebilecek don ve buzlanmaya karşı tedbirli olmaları,
-Resmi makamlara ait duyuruları takip etmeleri önemle hatırlatılır" denildi.

ANKARA - İSTANBUL YOLU KAPANDI


Ankara Karayolu'nda meydana gelen heyelan nedeniyle yol yaklaşık 1 saat ulaşıma kapandı. Heyelan, saat 08.45 sıralarında Zonguldak-Ankara Karayolu'nun 14'üncü kilometresinde meydana geldi. Karların erimesiyle yumuşayan toprak yığını yamaçtan koparak yola düştü. Gidiş-geliş olarak kullanılan yolu tamamen kaplayan ve bir bölümü bariyerleri koparıp alttaki dereye kadar ulaşan toprak nedeniyle yol ulaşıma kapandı. Heyelan sırasında yoldan araç geçmemesi faciayı önlerken her iki yönde de uzun araç konvoyu oluştu.

Trafik ekiplerinin önlem almasının ardından gelen Karayolları ekipleri, yoldaki toprağı temizlemek için çalışma başlattı. Toprağın temizlenmesinin ardından yaklaşık 1 saat sonra yol yeniden ulaşıma açıldı.

Bölgelere göre hava durumu şöyle olacak:

* 10 Aralık 2013 Salı: Doğu Karadeniz ve Ege kıyıları yağmurlu, Doğu Anadolu parçalı bulutlu geçecek. Bu bölgeler dışında tüm yurtta kar yağışı bekleniyor.
* 11 Aralık 2013 Çarşamba: Ege parçalı bulutlu, Akdeniz yağmurlu geçecek. Diğer tüm bölgelerde kar yağışı görülecek.
* 12 Aralık 2013 Perşembe: İç Anadolu ve Ege kıyıları parçalı bulutlu geçecek. Diğer bölgeler kar yağışlı.
* 13 Aralık 2013 Cuma: Kar yağışı sadece Marmara ve Güneydoğu Anadolu'da görülecek. Diğer bölgeler parçalı çok bulutlu geçeek
* 14 Aralık 2013 Cumartesi: Hava açacak. Güneydoğu Anadolu'nun güneyi dışında tüm yurt parçalı az bulutlu olacak.

İSTANBUL'DA KIŞ HAZIRLIKLARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, beklenen kar yağışı için hazırlıklarını tamamladı. Kış mevsimi hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları çerçevesinde 43'ü 1'inci öncelikli olmak üzere 255 güzergâhta toplam 3 bin 500 km uzunluğundaki yol ağı ve meydanlardaki çalışma programı hazırlandı. 255 bin ton tuz, 1.760 ton solüsyonun hazır bekletildiği bildirildi.

AKOM koordinasyonunda yürütülecek çalışmalara İtfaiye, 45 adet 6*6*6 Afet Müdahale ve Kurtarma Aracı ve 135 Personeli ile katılacak. Park ve Bahçeler Müdürlüğü; Kadıköy, Taksim, Saraçhane, Yenikapı, Eminönü, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Göztepe, Kartal Meydanlarında; 230 Personel ve 31 araç ile kış mücadele çalışması yapacak.

Karla mücadele toplam 933 araç 3 bin 320 personel İstanbul halkına hizmet edecek.

BAZI İLLERDE HAVA SICAKLIKLARI

Ankara
10 Aralık Salı -5 – 1 Kar Yağışlı
11 Aralık Çarşamba -9 - -2 Çok Bulutlu
12 Aralık Perşembe -10 - -2 Çok Bulutlu
13 Aralık Cuma -11 – 2 Parçalı Bulutlu
14 Aralık Cumartesi -9 - -1 Az Bulutlu

İstanbul
10 Aralık Salı 2 – 11 Parçalı Bulutlu
11 Aralık Çarşamba 6 – 7 Yoğun Kar Yağışlı
12 Aralık Perşembe 1 – 5 Yoğun Kar Yağışlı
13 Aralık Cuma 1 – 4 Karla Karışık Yağmurlu
14 Aralık Cumartesi 0 – 4 Karla Karışık Yağmurlu

Antalya
10 Aralık Salı 6 – 14 Çok Bulutlu
11 Aralık Çarşamba 3 - 8 Çok Bulutlu
12 Aralık Perşembe 2 – 10 Parçalı Bulutlu
13 Aralık Cuma 1 – 10 Parçalı Bulutlu
14 Aralık Cumartesi 3 – 12 Açık

İzmir
10 Aralık Salı 3 - 9 Yağmurlu
11 Aralık Çarşamba 1 – 6 Parçalı Bulutlu
12 Aralık Perşembe 0 – 7 Parçalı Bulutlu
13 Aralık Cuma -1 – 8 Az Bulutlu
14 Aralık Cumartesi 1 – 10 Açık

Diyarbakır
10 Aralık Salı -5 – 3 Parçalı Bulutlu
11 Aralık Çarşamba -7 – 4 Kar Yağışlı
12 Aralık Perşembe -3 – 0 Kar Yağışlı
13 Aralık Cuma -3 – 1 Kar Yağışlı
14 Aralık Cumartesi -2 – 0 Kar Yağışlı

Şanlıurfa
10 Aralık Salı -1 – 6 Parçalı Bulutlu
11 Aralık Çarşamba -2 – 5 Karla Karışık Yağmurlu
12 Aralık Perşembe 0 – 2 Kar Yağışlı
13 Aralık Cuma -1 – 2 Çok Bulutlu
14 Aralık Cumartesi -1 – 0 Kar Yağışlı

Samsun
10 Aralık Salı 4 – 9 Karla Karışık Yağmurlu
11 Aralık Çarşamba 0 – 2 Yoğun Kar Yağışlı
12 Aralık Perşembe -1 – 2 Yoğun Kar Yağışlı
13 Aralık Cuma -4 – 3 Çok Bulutlu
14 Aralık Cumartesi -3 – 3 Az Bulutlu

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Yurdun birçok bölgesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle yüzlerce köy yolu ulaşıma kapanırken, bazı yerlerde okullar tatil edildi.

KİLİS: Kilis Valiliği, yoğun kar yağışı nedeniyle okullarda yarın eğitime ara verildiği bildirdi.
Kilis'te akşam saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle Kilis'te 11 Aralık çarşamba günü Valilik tarafından ilk, orta ve liselerde eğitim veren resmi ve özel okullarda eğitimi ara verildiği bildirildi. Kar yağışının geçe geç saatlerde şiddetini atırması bekleniyor.

ZONGULDAK: Zonguldak merkeze bağlı belde ve köylerdeki taşımalı eğitim kapsamındaki okullarda yarın eğitime ara verileceği bildirildi. Zonguldak Valiliğinden yapılan açıklamada, Meteoroloji Müdürlüğünün olumsuz hava koşulları beklentisinden dolayı merkeze bağlı belde ve köylerde taşımalı eğitim yapılan ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitime yarın 1 gün süreyle ara verileceği kaydedildi.

NEVŞEHİR: Nevşehir'de etkili kar yağışı nedeniyle kent genelindeki okullarda eğitime yarın ara verilecek.

ORDU: Ordu'da kar yağışı nedeniyle Gürgentepe, Gölköy ve Korgan ilçeleri ile İkizce'nin bazı beldelerinde eğitime ara verildi

TOKAT: Tokat'ta merkeze bağlı köy ve beldelerdeki okullarda yarın eğitime ara verilmesi kararlaştırıldı.

ELAZIĞ: Elazığ'da kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle il merkezi ve bağlı köylerde eğitime bir gün ara verildi.

SAMSUN: Samsun'da kar yağışı nedeniyle Alaçam, Atakum ve Tekkeköy ilçelerindeki bazı okullarda eğitime 1 gün ara verildi.

BARTIN:
Ulus ilçesindeki okullarla merkeze bağlı Arıt beldesinde taşımalı eğitim kapsamındaki okullarda, kar yağışı nedeniyle yarın eğitime ara verileceği bildirildi.

BOLU: Bolu'nun Gerede, Dörtdivan, Yeniçağa ve Mengen ilçelerinde okullar tatil edildi.

ARTVİN: Artvin’in Borçka ve Murgul ilçeleri ile Şavşat İlçesi’ne bağlı Pınarlı Köyü’nde okullar tatil edildi.

KASTAMONU: Kastamonu ve Azdavay, Şenpazar, Küre, İnebolu, Devrekani, Daday, Pınarbaşı ve Cide ilçelerinde okullar tatil edildi.

ERZURUM: Erzurum’un Narman, Ağrı’nın Taşlıçay, Iğdır’ın Tuzluca ilçe merkezi ile bağlı köylerinde okullar tatil edildi.

RİZE: Rize’nin Pazar ve Ardeşen ilçeleri, Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde okullar tatil edildi.

KARABÜK: Karabük'te ise Safranbolu ve Ovacık ilçelerinde okullar tatil edildi.

PERSONELE İDARİ İZİN

Bolu’da engelli ve hamile personele de 3 günlük idari izin verildi. Doğu Anadolu Bölgesi’nde dondurucu soğuk etkili olurken, gece en düşük hava sıcaklığı Erzurum ve Ağrı’da eksi 24 oldu. Bölgedeki bazı göl ve nehirlerin yüzeyi dondu. Hava sıcaklığının eksi 16 derece olduğu Gümüşhane’de ise İkisu-Şiran arasındaki Tersun Dağı Geçidi ile Gümüşhane-Yağmurdere arasındaki Kostan Dağı Geçidi ulaşıma kapalı. Doğu Anadolu’nun yanı sıra Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde de soğuk hava nedeniyle don meydana geldi, araçların camlarında buz tabakası oluştu.

DENİZ ULAŞIMINA HAVA ENGELİ

Marmara Denizi'ndeki hava şartları Bursa'da Mudanya-İstanbul arasında çalışan deniz otobüsü seferlerini aksattı. Olumsuz hava şartları sebebiyle İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ile Bursa Deniz Otobüsleri'nin (BUDO) bugün ve yarın bazı seferleri iptal edildi.

BUDO'dan yapılan açıklamada, bugün Bursa Mudanya ile İstanbul Kabataş'tan saat 18.00 ve 20.15'te karşılıklı düzenlenecek seferler ile yarın (11 Aralık Çarşamba) Mudanya'dan saat 7.00, İstanbul Kabataş'tan saat 08.30 seferlerini iptal ettiğini duyurdu. İDO ise Mudanya'dan bugün saat 16.20, 17.30 seferleri ile Kabataş ve Kadıköy'den saat 17.15 ve 20.00 saatlerindeki seferleri iptal etti. Yetkililer, hava şartlarının normale dönmesiyle birlikte seferlere devam edileceğini duyurdu.

SEFERLER İPTAL

İstanbul'da hava muhalefeti nedeniyle İDO ve vapur seferleri iptal...
Hava muhalefeti nedeniyle saat 07:00 Heybeliada , 07:15 Büyükada kalkışlı Kabataş seferleri ve 08:00 Bostancı - Adalar seferi iptal edildi. İstanbul Denizcilik İşletmeleri (İDO), Hızlı Feribot ve Dış Hat Deniz Otobüsleri'nin bazı sefelerini iptal etti.
İDO'nun internet sitesinden yapılan duyuruda 08.30 seferleri iptal edilmişti. Güncellenen duyuruda 09.30 seferlerinin de iptal edildiği bildirildi.

İptal edilen seferler

10-12-2013 09:30 Pendik / Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
10-12-2013 09:30 Bursa - Kadiköy - Kabatas Deniz Otobüsü
10-12-2013 09:30 Yalova / Pendik Ferry Cat tipi hızlı feribot
10-12-2013 07:00 Pendik / Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
10-12-2013 07:00 Yalova / Pendik Ferry Cat tipi hızlı feribot
10-12-2013 07:05 Bostanci-Kartal/Yalova Deniz Otobüsü
10-12-2013 07:15 Yalova - Yenikapı Ferry Cat tipi hızlı feribot
10-12-2013 07:30 Bandirma - Yenikapı - Bostancı Deniz Otobüsü
10-12-2013 08:00 Bursa-Kabatas Deniz Otobüsü
10-12-2013 08:15 Pendik / Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
10-12-2013 08:15 Yalova / Pendik Ferry Cat tipi hızlı feribot
10-12-2013 08:30 Armutlu - Armutlu T.K. - Yenikapi - Bostanci Deniz Otobüsü
10-12-2013 08:30 Yalova / Kartal - Bostancı Deniz Otobüsü
10-12-2013 08:30 Yenikapı - Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot