Beyrut’ta kaçırılan THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca 71 günün ardından serbest kaldı. Anadolu Ajansı pilotların Lübnan emniyetine teslim edildiğini ve Türk pilotları taşıyan helikopterin, Riyak Askeri Havaalanı'ndan Beyrut'taki Refik Hariri Havaalanı'na doğru hareket ettiği bildirildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kaçırılan Türk Hava Yolları pilotları serbest bırakıldı. Hürriyet'e konuşan Türkiye’nin Beyrut Baüyükelçisi İnan Özyıldız, pilotların 21.30'da Türkiye'ye hareket edeceklerini ve İstanbul'a geleceklerini söyledi. Askeri bir helikopterle Lübnan'ın Refik Hariri Havalimanı'na getirilen pilotlarla ilgili Twitter'dan açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu şunları söyledi:

"Bayram sevincimize sevinç katacak güzel haberi artık paylaşabiliriz. 9 Ağustos'tan bu yana Lübnan'da alıkonulan THY pilotlarımız Murat Ağca ve Murat Akpınar yoğun girişimlerimiz sonucu büyükelçimizin yanında. Kendileri ile şimdi görüştüm. Tüm halkımıza selamları var. Az sonra Türkiye'ye doğru yola çıkıyorlar. Başta MİT Müsteşarımız Sn. Hakan Fidan olmak üzere ilk günden beri pilotlarımız için gece-gündüz çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum. Son iki ayda defalarca görüştüğüm Lübnan Meclis Başkanı Sn. Berri, Başbakan Mikati ile Dışişleri Bakanı Sn. Mansur'a da teşekkür ediyorum. Katar Dışişleri Bakanı dostum Sn. Halit bin Muhammed Al Attiyah de pilotlarımız için büyük çaba gösterdi. Bu sonuçta büyük katkısı oldu. En büyük teşekkürü hiç şüphesiz vakur, onurlu ve olgun duruşları ile pilotlarımız ve sürekli temas halinde olduğumuz ailelerine borçluyuz. "


"Lübnan’da kaçırılan 2 Türk pilotu Murat Akpınar ve Murat Ağca'nın serbest bırakılması yakın..."

Müjde niteliğindeki açıklama Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil’den geldi.

Şerbil, "Suriye'nin Azez bölgesinde kaçırılan 9 Lübnan vatandaşı, ülkelerine teslim edilmek üzere önümüzdeki saatlerde Türkiye'de olacak. Lübnan'da kaçırılan Türk pilotların serbest bırakılması ise yakın" şeklinde konuştu.

Şerbil, 9 Lübnanlının ve Türk pilotların ne şekilde serbest bırakılacaklarına dair ayrıntılı bilgi vermezken, bir açıklama da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu, pilotlarla ilgili çok olumlu gelişmeler yaşandığını ve konunun büyük ölçüde hallolduğunu söyledi.

Bir televizyon programında konuşan Davutoğlu şunları söyledi:
"Son günlerde telefon diplomasisi yanında, alanda MİT Müsteşarlığının çok yoğun çabaları var.

Sayın Başbakanımız bizzat süreçleri takip etti. Bu bayramda da bununla ilgili yoğun mesai içinde olduk. Bugün itibarıyla biraz önce Lübnan Başbakanı Sayın Mikadi de teyit etti, çok olumlu gelişmeler var. Mikadi de bu olumlu gelişmelerin seyri konusunda bana bilgi aktardı. Ama tabii bizim bir prensibimiz vardır. Vatandaşlarımız bize doğrudan ulaşmadan bu konuda hep temkinle hareket ederiz. Başbakanımızın da dediği gibi olumlu bir seyir var.

Saatler, günler itibarıyla inşallah pilotlarımıza kavuşacağız. Onlar ailelerine kavuşacaklar. Bu konuda engellerin büyük ölçüde kalktığını söyleyebilirim. Son prosedür olarak bir takım güvenlik tedbirleri de dahil olmak üzere, atılması gereken adımlar var. Katkıda bulunan herkese teşekkür borçluyuz."

Pilotların aileleriyle de görüştüğünün altını çizen Davutoğlu, onların da büyük bir heyecan içerisinde olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "İnşallah bu mutlu haberi en kısa zamanda vereceğiz diye ümit ediyoruz" diye konuştu.

BAŞBAKAN AİLEYİ ARAMIŞTI


Başbakan Erdoğan, bugün konuyla ilgili pilotlardan Murat Akpınar'ın eşini telefonla aramış ve, "En kısa sürede pilotlara ulaşacağız. Hayırlı, mutlu sona çok yakınız her an netice alabiliriz" demişti. (HABERE GİT)

THY’de görev yapan Türk pilotlar Akpınar ve Ağca, 9 Ağustos’ta Beyrut’ta konaklayacakları otele giderken silahlı saldırganlar tarafından kaçırılmış, olayı ‘İmam Rıza’nın Ziyaretçileri’ adlı grup üstlenmiş ve grup, pilotlar karşılığında Suriye’deki 9 Lübnanlı esirin serbest bırakılmasını istemişti.