Türkiye adına Kenya’da düzenlenen 4. Golden Climate Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatları’nda Coşkun Koleji öğrencileri, 'konservedeki bozulmayı tespit eden belirteç' projesiyle dünya birincisi oldu.

Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı’nın 4.’sü bu yıl Kenya’da gerçekleşti. Elemelerin ardından finalde 20 ülkeden 210 öğrenci yarıştı. Türkiye’yi temsil eden Coşkun Koleji öğrencilerinden Yaren Berfin Çeçen ve Bilgenur Erşahin 4 aylık çalışma sonucu buldukları ‘konserve bozulmasını tespit eden belirteç’ projesiyle birinci oldu.

Önemli bir başarıya imza atan öğrenciler, Atatürk Havalimanı’nda çiçeklerle karşılandı. Proje Koordinatörü Yeşim Gökgöz, "Projemiz hazır gıda üzerine çalıştık. Konservelerdeki bozulmayı tespit eden belirteç üzerine çalıştık. Çok şükür başarılı da olduk. Projemiz Golden Climate’de birinci seçildi. Çocuklarımızın başarısıydı, biz de onların yanında olduk." dedi.

‘TÜRKİYE’DEKİ GIDA ZEHİRLENMELERİ ÜZERİNE PROJEYE KARAR VERDİK’

Türkiye’de yaşanan gıda zehirlenmeleri üzerine böyle bir proje yapmaya karar verdiklerini ifade eden Yaren Berfin Çeçen, “Gıda zehirlemeleri çok fazla oluyor. Sonuçları da çok ağır oluyor. Bunu gellemek hem de israfın önüne geçmek istedik. Projeye karar verdikten sonra Ar-Ge çalışmalarımız oldu. Ardından deneyler yapmaya başladık. Çalışmamız genel olarak 4 ayımızı aldı. Sonuçlarımızı deneylerimizle karşılaştırdık. Projemiz her geçen gün daha da gelişti. Türkiye’yi temsil edip başarılı olmaktan dolayı çok mutluyuz.” diye konuştu.

Bilgenur Erşahin, mikrobiyoloji kısmını anlattığını, yoğun bir çalışma geçirdiklerini söyledi. Deney aşaması 2,5 aylarını aldığını belirten Erşahin, yarışmada birinci oldukları için çok mutlu olduğunu belirtti.