Emniyet Genel Müdürlüğü, ülke genelinde kendilerini " Trafiğin gizli gözleri " olarak nitelendiren 23 bin 953 fahri trafik müfettişinin aktif olarak görev yaptığını bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, trafikte sivil denetimle ilgili 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na istinaden fahri trafik müfettişliği müessesesi kurulduğu, "Fahri Trafik Müfettişleri Görev ve Çalışma Yönetmeliği" ile de görev, yetki ve sorumlulukların belirlendiği ifade edildi.

Uygulamayla insanlara, her zaman ve her yerde denetlendikleri hissini vererek trafikteki kural ihlalleriyle ilgili yakalanma riski algısının arttırılması, böylece insanların trafik kurallarına uymalarının kalıcı davranış haline getirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

2 MİLYON 754 BİN 326 TUTANAK

Fahri trafik müfettişlerinin, devlet memurluğu giriş şartlarını taşıyan, eğitimli, sürücülük yeterliliğine sahip kişiler arasından adli ve trafikteki sicillerine bakılarak seçildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:     

"Halen ülkemizde 23 bin 953 fahri trafik müfettişi aktif olarak görev yapmaktadır. Fahri trafik müfettişleri tarafından düzenlenen trafik kural ihlali tespit tutanakları, görevlilerimizce kontrol edildikten sonra trafik idari para cezası karar tutanağına çevrilerek ilgilisine tebliğe gönderilmektedir.

Fahri trafik müfettişliği uygulamasının başladığı 1997 yılından 2013 yılı sonuna kadar ise fahri trafik müfettişi tutanaklarına istinaden 2 milyon 754 bin 326 tutanakla trafik idari para cezası uygulanmıştır.

2013'te düzenlenen toplam trafik idari para cezası içinde fahri trafik müfettişlerinin tespitlerine istinaden düzenlenen trafik idari para cezasının oranı yüzde 2,46'dır.

2013'te fahri trafik müfettişi trafik kural ihlali tespit tutanaklarına istinaden 329 bin 138 tutanakla trafik idari para cezası uygulanmış olup, bu cezalardan yalnızca yüzde 0,43'ü mahkemelerce iptal edilmiştir."


ÖZEL HABER-- Halis KAHRAMAN