Emniyet Genel Müdürlüğü, kapalı alanda sigara içilmesiyle ilgili ihbarların 155 polis imdat hattına değil, "Alo 184" ihbar hattına yapılması gerektiğini bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı kaynaklarına göre, kapalı alanda sigara içilmesiyle ilgili ihbarlar yoğun bir şekilde 155'e yapılıyor. Sigara ihbarları için "Alo 184" ihbar hattının kurulduğu, buradaki görevlilerin öncelikle müdahalede bulunacakları, buna karşın herhangi bir sonuç alınamazsa polisin devreye gireceği bildirildi.

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığının Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi'ni kurarak, ülke genelinde 3 bin denetim ekibine bin 500 tablet bilgisayar dağıttığı, kapalı mekanlarda sigara içilmesinin önlenmesi için online takip sistemiyle 81 ile gönderilen tablet bilgisayarlar sayesinde ekiplerin gelen ihbarlara anında cevap verdiği belirtildi. 

Görevli, önündeki bilgisayar ekranında ihbar edilen yere en yakın denetim ekibine anında mesaj gönderiyor. Denetimler, öncelikle bakanlık personeli ve zabıta görevlileri ile yapılıyor, karşı gelinme durumunda polis devreye giriyor.

Kapalı alanda sigara içilmesine yönelik durumlarda şikayetler Sağlık Bakanlığı'nın "Alo 184 SABİM" hattına yapıldıktan sora telefonunda '2' rakamı tuşlanıyor ve gelen ihbar komuta merkezine yönlendiriliyor.

2009 yılında yürürlüğe giren 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ile kapalı mekanlarda sigara içilmesi durumunda sigara içenlere ve iş yerlerine yüksek oranda para cezası kesiliyor.