Adana Özel Burç Üçgül Fen ve Anadolu Lisesi öğrencileri ile Üçgül Mezunlar ve Mensupları Derneği (ÜÇMED) üyeleri ‘’Kariyer Günleri’’ etkinlikleri kapsamında bir araya geldi.
Üçgül Fen ve Anadolu Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kamer Eker Şele, Eczacı Kübra Yılmazcan, Avukat Duygu Dağabakan ve Okul Öncesi Öğretmeni İmren Çubukçu anlatıcı olarak katıldı.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta anlatıcılar kariyer planlamasının önemine değinerek, iş hayatı planlamasının mezun olduktan sonra değil, lise eğitiminin devam ettiği dönemlerde başlaması gerektiği uyarısında bulundular.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Şele, Türkiye’deki eğitim ve sınav sistemi nedeniyle öğrencilerin kariyer planlamalarında oldukça zorlandığına dikkati çekti.
Şele, ‘’Bizim dönemimizde de bu tür zorluklar vardı. Maalesef hepimiz sınavlarda aldığımız puanlara göre tercihler yapıp meslek sahibi olmaya zorlanıyoruz. İş hayatı bütün yaşamınızı etkileyen çok önemli bir süreç, bu nedenle iyi bir şekilde hesaplanmalı. Üniversiteden mezun olduktan sonra ne yapacağımızı düşünmek yerine lise dönemlerinde bu soruna kafa yormalı ve kendimize mantıklı bir yol çizmeliyiz’’ ifadesini kullandı.
Üçgül Lisesinden mezun olmasının ardından üniversite eğitimini Eczacılık Fakültesinde tamamladığını anlatan Kübra Yılmazcan da, iyi bir iş yaşantısının ‘’kişinin ne istediğini ve ne istemediğini iyi analiz edebilmesi’’ yolundan geçtiğini söyledi.
Avukat Duygu Dağabakan ise, kariyer planlamalarında ailelerin de çok etkin bir rol üstlendiğine vurgu yaparak, öğrencilere ‘’Sadece aileniz istiyor diye bir bölüm okuyup ileride o işi yapmanız kendinize yapacağınız en büyük kötülüklerden biri olur. Önce siz ne istediğinize karar verin, bunu ailenizle paylaşın ve ortak bir paydada birleşin’’ uyarısında bulundu.
Okul Öncesi Öğretmeni İmren Çubukçu, kişinin kariyer planlaması yapmaya başladığı dönemlerde ebeveynlerin de çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizerek, bu sürecin okul, öğrenci ve aile arasında iyi bir şekilde koordine edilmesi gerektiğine değindi.
Konferans, öğrencilerin iş hayatı ve kariyer planlaması üzerine konuklara sorduğu soruların cevaplanmasının ardından son buldu.