Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili yürütülen soruşturmada, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak, tutuklu bulunan bir şüphelinin avukatlığını üstlendi.

Kamalak, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan C. isimli şüphelinin avukatlığını yapmak üzere vekalet sundu. Soruşturmayla ilgili dosyadan örnekler alan Kamalak'ın müvekkilinin nöbetçi sulh ceza mahkemesinde görülen "Tutukluluğun incelenmesi" duruşmasına da katıldığı öğrenildi.

Mustafa Kamalak, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, soruşturmada tutuklu bulunan bir şüpheli için dosyaya vekalet verdiğini doğruladı.

Vekalet vermeden önce bir araştırma yaptırdığını kaydeden Kamalak; "Sorduk soruşturduk. "Yolsuzluğa bulaşacağını sanmıyoruz" dediler. Müvekkilimi cezaevinde ziyaret ettim. Kendisiyle görüştüm. Ayrıntılı olarak izah etti. Bu olayda suçlu olmadığını ifade etti. Aynı davayla ilgili olarak bir kısım süphelilerin vekaletini Sakarya Baro Başkanımız Recep beyde üstlenmiş durumda. Çeşitli yerlerden sordurdum. Suçsuz olduğu kanaatine vardığım için bir arkadaşın savunmasını üstlendim. " diye konuştu.

Belirli kişiler tarafından bazı insanların suçlanmış olabileceğini ifade eden Kamalak, şunları kaydetti; "İşin içine rekabet girmiş olabilir. Anayasa'nın 15. maddesinin son cümlesine ve 38. maddesinin dördüncü fıkrasına göre haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararı bulunmadığı sürece hiç kimse suçlu sayılamaz. Suçlu olsa bile savunma hakları vardır. Suçlu bir kimsenin cezasız kalması toplum için adalete aykırı olacağı gibi bazı masum insanlarında cezaya çarptırılması kanaatimce büyük adaletsizliktir."

Dosyada gizlilik kararı olduğunu anımsatan Kamalak; "Neyle suçlanıyorlar? Eldeki deliller nelerdir? Onları bizde bilmiyoruz. İddianame tamamlanıncaya kadar suç konusunda dolaylı da olsa bir bilgiye sahip olmamız mümkün değil" dedi.

Sakarya Baro Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu ise kendisinin de iki şüphelinin savunmasını üstlendiğini ifade etti.

-SORUŞTURMA-

Beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasında aralarında öğretim üyesi, bir hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25'i tutuklama, 8'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. 'Örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcı, tutuklanmalarını talep ettiği 25 şüphelinin serbest bırakılmasına, 6 Mayıs'ta Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren mahkeme, 25 şüpheliden 24'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartmıştı. Karar üzerine 23 şüpheli cezaevine gönderilmişti. 1 şüphelinin de aranmasına devam ediliyor.