Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuşlarda el bagajlarında sıvı kısıtlaması uygulamasından bugün başladı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yolcu güvenliği için el bagajında 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren tüm uçuşlarda sıvı kısıtlaması uygulamasının başlayacağı belirtilerek, ''Evinizden tedbirli çıkın; el bagajınızı yeni kurala göre düzenleyin, hazırlıksız yakalanmayın'' uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, uluslararası kurallara göre artık yarından itibaren tüm uçuşlarda el bagajında her yolcunun 1 litrelik ağzı kilitli poşet içerisinde her biri en fazla 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabileceği de vurgulanarak, bunun için 1 litrelik buzdolabı poşetlerinin kullanılabileceği kaydedildi. Açıklamada, check-in'e verilen bagajların bu sınırlamanın dışında bulunduğuna dikkat çekildi.

Kısıtlamaya neler dahil?

Açıklamada, kısıtlamaya dahil sıvılar şöyle sıralandı:

-''Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı,

-Kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), parfümler,

-Maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç)

-Traş köpükleri, deodorantlar,

-Diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler,

-Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler

-Kontak lens sıvıları

-Şampuanlar... vb''

-İstisnai durumlar

Reçete, sağlık raporu ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla ilaçlar, bebek mamaları (bebeğin uçakta olması ve yolculuk süresince tüketebileceği miktar kadar) sıvı kısıtlaması dışında kalacak. Güvenlik görevlileri istisnai durumun belgelenmesini, ilacı, sıvıyı veya mamanın tadılmasına talep edebilecek.

Gümrüksüz mağazadan alınan ürünler

Gümrüksüz mağazadan veya uçuş esnasında alınan ürünler görevli tarafından faturası ile birlikte özel poşete konacak ve poşetin ağzı yapıştırılacak. Bu poşet ve ürüne ait fatura, güvenlik kontrol noktasında kontrol edildikten sonra uçağa alınacak.

Eğer varış noktasında başka bir havaalanında aktarma yaparak gidecekse, son inilecek havaalanına kadar mağazada veya uçakta verilen özel gümrüksüz alışveriş torbası açılmayacak.