Seçim sonrası senaryoları kaleme alan Bugün Gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak," Her halükârda Türkiye, erken seçime hazırlıklı olmalı. Bu seçim ya “45 gün içinde hükümet kurulamadı” diye gelebilir ya da kısa süreli bir koalisyon oluşturulur. Bir yıl içinde seçimlere gidilir.." dedi"

İşte Nazlı Ilıcak’ın bugünkü yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Seçimlerden sonra çeşitli senaryolar üzerinde duruluyor:

‘BUYURUN DEMOKRASİNİN CENAZE NAMAZINA’

1) HDP’nin barajı aşmaması durumunda, AK Parti tek başına iktidarını sürdürecek. O takdirde, otoriter rejim giderek güçlenecek ve kök salacak. Tutuklamalar devam edecek. İktidar, medya üzerindeki planlarını devreye sokacak. Polislerden sonra, çok sayıda gazeteci ve yargı mensubu gözaltına alınacak; tutuklu, tutuksuz yargılanacak. Kısacası, buyurun demokrasinin cenaze namazına.

2) HDP barajı aşarsa, AK Parti salt çoğunluk olan 276’nın biraz üstünde, biraz altında kalacak. Bu durumda, Tayyip Erdoğan a) Ya kurallara uyar ve hiçbir müdahalede bulunmayarak hükümet kurma görevini sırayla Ahmet Davutoğlu’ndan başlayarak diğer parti başkanlarına verir. b) Ya da transferlerle AK Parti’nin noksanını gidermek için harekete geçer.

ERDOĞAN SEÇİMLERİ YENİLEYEBİLİR

3) Cumhurbaşkanı’nın elinde, Anayasa’nın 116’ncı maddesi gibi bir koz var. Buna göre, “Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması” ya da “güvensizlik oyuyla düşürülmesi” hallerinde, 45 gün içinde, yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde, Cumhurbaşkanı, seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

Diyelim ki, iyi niyetli davranılmadı, 45 günlük süre sonuçsuz temaslar yüzünden harcandı… Sonra Meclis’ten destek alamayacak bir hükümet kuruldu. O da güvenoyu alamadı. Erdoğan pekâlâ seçimleri yenileyebilir. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için CHP ve MHP, bir protokol imzalayıp, HDP’nin dışarıdan desteğini sağlamak suretiyle hükümet kurmaya talip olabilir. Bu yapıldığı takdirde, Cumhurbaşkanı, hükümet kurma görevini AK Parti’den sonra onlara vermek zorunda kalacaktır.

HDP ANAHTAR PARTİ


4) Görüleceği üzere, barajı aşan HDP, “anahtar parti” oluyor. Ya AK Parti’yi dışarıdan destekleyecek ya da CHP+MHP’yi. Bu formül, 4 sene süremez. Bazı demokratik adımlar atıldıktan sonra, seçimlerin yenilenmesi beklenmelidir.

5) AK Parti ile MHP koalisyon yapabilir. Nispeten istikrarlı bir hükümet kurulmuş olur. Ama MHP, böyle bir koalisyona ancak Tayyip Erdoğan siyasete müdahale etmeyip, cumhurbaşkanlığı görevleri içinde kaldığı takdirde razı olacaktır. Hatta yolsuzluk dosyalarının kapağı da açılabilir. Buna Tayyip Erdoğan razı olur mu?

6) CHP’nin AK Parti ile koalisyon yapması, MHP’ye göre daha düşük ve Tayyip Erdoğan’ın tercih etmeyeceği bir ihtimal. Ama böyle bir koalisyon gerçekleşse bile, gene Tayyip Erdoğan’ın lâyüsel hareket etmesi engellenecek, yolsuzluk iddialarının üzerine gidilecektir. AK Parti+CHP koalisyonunun gerçekleşmesi, MHP’ye nispetle çok daha zor görünüyor.

ABDULLAH GÜL REZERVDE BEKLİYOR

7) AK Parti içindeki demokrasiye taraftar olanlar, yollarını ayırabilirler. Aynı Fazilet Partisi’nde gördüğümüz gibi, yeni bir hareket başlatabilirler. Unutmayalım ki, Abdullah Gül rezervde bekliyor.

TÜRKİYE ERKEN SEÇİME HAZIRLIKLI OLMALI

Kısacası çok bilinmeyenli bir denklem söz konusu. Her halükârda Türkiye, erken seçime hazırlıklı olmalı. Bu seçim ya “45 gün içinde hükümet kurulamadı” diye gelebilir ya da kısa süreli bir koalisyon oluşturulur. Bu koalisyon, Türkiye’nin bazı demokratik adımlar atması, sözgelimi Sulh Ceza hâkimliklerinin kaldırılması, yeni bir HSYK Kanunu çıkarılması, barajın düşürülmesi gibi demokratik adımlar atar. Asgari ücretin artması, 2 maaş emekli ikramiyesi vs. gibi ekonomik tedbirler alınabilir. Bir yıl içinde seçimlere gidilir.

SEÇİMLER İSTİKRAR GETİRMEYECEK

Seçimler istikrar getirmeyecek. AK Parti tek başına iktidar olsa da istikrar gelmeyecek. Zira hukukun askıya alındığı, basının sindirildiği bir korku cumhuriyeti hiçbir zaman istikrar sağlamaz. Demokrasinin tökezlediği ülkelerde, ekonomi de olumsuz etkilenir.

"7 Haziran seçimlerini şöyle görüyorum: "Ya karanlık tünelde yol almaya devam edeceğiz ya da tünelden çıkmanın yolunu bulacağız."


AYDINSES-ÖZEL HABER-HALİS KAHRAMAN