Gezi olaylarının yıldönümünde Ankara Kızılay Meydanı'nı kapatan gruba çevik kuvvet ekipleri tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. İzmir'de yaklaşık bin kişilik bir grup Basmane Meydanı'nından Gündoğdu Meydanı'na doğru yürüyüşe başladı. Adana'da ise polis eylemci gruba protesto ediyor.

ANKARA Kızılay Meydanı’nda Gezi Parkı olaylarının yıldönümü nedeniyle toplanan gruba da polis müdahale etti. İlk polis müdahelesi Saat 18.50’de Kızılay’da toplanan gruba yapıldı. Gezi olaylarının yıldönümü nedeniyle Ankara Emniyeti dün sabah saatlerinden itibaren Kızılay ve Başbakanlık binasının bulunduğu bölgede çok geniş güvenlik önlemleri aldı. Havada da sürekli bir polis helikopteri denetim yaptı. Akşam saat 18.00’da toplanan 1500 kişilik grup Tunalı’dan Kızılay’a yürümek istedi. Kızılay’a gelen grup bulvarı trafiğe kapattı. polis gruba önce uyarıda bulundu. Grup, uyarıya rağmen dağılmayınca saat 18.50’de tayzikli su ve biber gazları ile müdahale edildi. Ziya Gökalp Caddesi’ne yönelen gruplar polisin müdahalesine, havai fişek ve taş atarak karşılık verdi. Eylemciyer daha sonra ara sokaklara dağıldı. Polis ekipleri Kolej kavşağına kadar göstericileri kovaladı. Tekrar toplanan gruba yeniden müdahale yapıldı.

Ankara'da sert müdahale


17 GÖZALTI

Gezi eylemleri sırasında polis kurşunuyla ölen Ethem Sarısülük’ün vurulduğu noktaya ise eylemciler gelerek karanfil bırakıp mum yaktı. Müdahale sırasında 2’si 18 yaşından küçük olmak üzere 17 kişi gözaltına alındı. Kuğulu Park’ta da akşam saat 20.00 sıralarında toplanan yaklaşık 2 bin kişi burada “Gezi Forumu” düzenledi. Forumda CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile gazeteci Bekir Coşkun da konuşma yaptılar. Buradaki konuşmaların ardından yaklaşık 700 kişi Kuğulu’dan sloganlarda Kızılay’ın yakınındaki Olgunlar’a kadar yürüdü. Olgunlar’da barikat kuran polis, yürüyüşe izin vermeyince grup olaysız dağıldı.

POLİS KAFELERE GİRDİ

Gezi olaylarının 1. Yılı izmir anma etkinliğinde polis müdahalesi yaşandı. Günboyu gündoğdu meyadınında süren etkinlik akşam havanın kararmasıyla sokaklara taşındı. Meydandan ayrılan bir grup sloganlar atarak talatpaşa bulvarına çıktı. Grup önce cımhuriyet meydanına ardından da konak'a yöneldiği sırada ege bölgesi sanayi odası önünde polis tarafımdan durduruldu. Polise taş ve şişelerle saldıran grup tomalardan sıkılan biber gazı ile geldikleri yöne kaçmaya başladı. Bu sırada talatpaşa bulvarı üzerindeki bütün sokak aydınlatmalarının kapalı olduğu gözlendi. Göstericileri kovalayan polis pasaportta bulunan cafelerde oturan vatandaşları gözaltına almaya kalkınca vatandaşlardan tepki gördü. Çok sayıda gözaltının yaşandığı izmirde polis an itibarıyla eylemcileri gündoğdu meydanına kadar kovaladı. Eylemcilerin yol ortasına barikat oluşturmak amacıyla çektiği araçlar polis tarafından çekildi. Turan GÜLTEKİN / HÜRRİYET

İZMİR'DEKİ YÜRÜYÜŞTEN KARELER


Polisin herhangi bir gerginliğe neden olmamak için Kültürpark içinde bulunduğu; olayların durumu ve gelişmelere göre Kültüpark’tan belli noktalara sevkedilecekleri öğrenildi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanan kalabalık arasından sık sık ’Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atılırken, ellerinde hem Gezi olaylarında yaşamını yitirenler hem de Soma maden faciasında ölen madencileri unutmadıklarını gösteren dövizler taşıdıkları görüldü.

ADANA'DA POLİS MÜDAHALESİ

Adana'da Gezi Parkı olaylarının yıldönümü nedeniyle toplanan gruba polis müdahale ediyor.

ESKİŞEHİR’DE GEZİ PARKI YÜRÜYÜŞÜNE 5 BİN KİŞİ KATILDI

ESKİŞEHİR’de Gezi Parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle yaklaşık 5 kişi gösteri yaptı. Yürüyüş yapan kalabalık sık sık ’Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür’ sloganı attı.

Gezi parkı eylemlerinin yıldönümü nedeniyle çok sayıda kişi akşam saatinde ’Ali İsmail Korkmaz Parkı’ diye adlandırdıkları Hoşnudiye Mahallesi Porsuk Bulvarı’ndaki Eti Parkı’nda toplandı. Sayıları 5 bini bulan kalabalık ’Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Porsuk Bulvarı, Şair Fuzuli, Cengiz Topel ve Üniversite caddelerinde yürüyen göstericiler ’Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür’, ’Hükümet istifa’, ’Her yer Taksim her yer direniş’ ve ’Devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganları attı.

Kalabalık Üniversite Caddesi’ndeki Espark Alışveriş merkezi önünde yürüyüşü tamamladı. Burada düzenlenen formda Gezi Parkı eylemleri ile ilgili konuşmalar yapıldı. Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, (DHA)

KAYSERİ'DE GEZİ PARKI YÜRÜYÜŞÜ

KAYSERİ’de geçen yıl İstanbul Taksim’de başlayan ve daha sonrada tüm yurtta yayılan Gezi parkı eylemlerinin yıl dönümünde yaklaşık 500 kişi, ellerinde Gezi eylemleri sırasında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla yürüdü.Her yer Taksim, heryer direniş’ sloganı attı.

Sivas Caddesi’nde bulunan Eğitim- Sen önünde toplanan sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri, Gezi’yi hatırla yolsuzluğu, Soma’yı unutma’ pankartı altında yaklaşık bir kilometre yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik ve Uğur Kurt’un fotoğraflarını taşıyan grup isimleri tek tek anons edip ;Burda’ diye bağırdı.

Her yer Taksim, heryer direniş’,;Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’, ;Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür’, ;Devrim şehitleri ölümsüzdür’, ;İsyan, devrim, Beşiktaş’, ;Hükümet istifa’, ;Beşiktaş Çarı faşizme karşı’ sloganları attı. Polisin kaldırımda yürümesini istediği eylemciler caddede yürüyünce trafik sıkıştı. Yoldan geçen bazı araçların da klakson çalarak ve zafer işareti yaparak eylemcilere destek vermesi dikkat çekti.

Cumhuriyet meydanına kadar slogan atıp, şarkı söyleyerek yürüyen kalabalık, Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem, basın açıklaması ve hep birlikte şarkıların söylenmesinin ardından sona erdi. Demet ÖZTÜRK- Mükremin ÖKSÜZGİL/KAYSERİ, (DHA)

İZMİT’TE BİN KİŞİLİK GRUP PANKART VE SLOGANLARLA YÜRÜDÜ


GEZİ Parkı olaylarının birinci yıldönümü nedeniyle Kocaeli’de akşam saatlerinde anma yürüyüşü yapıldı. Yaklaşık bin kişilik grup kent içinde pankart ve sloganlarla Cumhuriyet Parkı’na yürüyüş başlattı.Yürüyüş sırasında polis, Ak Parti il binasınının çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

İzmit’te akşam saat 18.00’den itibaren gruplar Merkez Bankası Binası ile Yürüyüş Yolu’nun Fethiye Kavşağı’nda toplanmaya başladı. Sık sık Gezi Parkı ile ilgili sloganlar atılırken, hükümet de istifaya davet edildi. Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını da taşıyan kalabalık saat 18.30 sıralarında da yürüyüşe geçti. Polisin sıkı güvenlik önlemleri altında Yürüyüş Yolu boyunca kalabalık, Alemdar Caddesi’ni takip ederek Cumhuriyet Parkı’na geldi. Kalabalığın sayısı buradaki katılımcılarla birlikte 2 bini buldu. Grubun Cumhuriyet Parkı’nda slogan atarak bekleyişini sürdürürken, polis Ak Parti İl binası çevresinde bariyer yerleştirip, güvenlik önlemi aldı. Ergün AYAZ- Orhan UZUN/İZMİT (Kocaeli), (DHA)

SİVAS’TA ’GEZİ PARKI’ EYLEMİ

SİVAS Demokrasi Platformu üyeleri, Gezi Parkı olaylarının 1’inci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak oturma eylemi yaptı.

Kent meydanında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup Ak Parti aleyhine çeşitli sloganlar attı. Gezi Parkı olaylarından hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşına grup üyeleri, üzerinde ’Roboski, Reyhanlı, Gezi, Soma, Berkin’den Uğur Kurt’a katliamlar devam ediyor’ yazılı pankart açtı. Daha sonra KESK dönem sözcüsü Önder Doğan grup adına basın bildirisini okudu. Ak Parti hükümetini eleştiren Doğan, "Gezi direnişi, Ak Parti’nin sömürü, zorba ve gerici düzeninde sesi ve nefesi zorla kesilen halkın aldığı nefes, haykırdığı sesti. Tam 1 yıl oldu. Kendisini son padişah zanneden başbakan; bir araya geldiğimizde, sesimizi birleştirdiğimizde oluşan gücü ayrıştırıcı nefret söylemleriyle, polis şiddetiyle yıkmak, parçalamak istiyor. Bu daha başlangıç. Güçlü bir akıntıya karşı kürek çekmenin nafile olduğunu, örgütlü bir halkın önünde hiçbir zorbanın ayakta kalamayacağı gerçeğini unutuyorlar. Bizler parklarımızı, sokaklarımızı, yaşam alanlarımızı ve yaşamımızı özgür kılmak için meydanlardayız. Gezi direnişinin ardından artan umudumuzla, herkesi savaşa karşı barışın, sömürüye karşı eşitlik ve özgürlüğün, ölüme karşı yaşamın sesi olmaya çağırıyoruz" dedi.

Ardından bir süre oturma eylemi yapan grup üyeleri daha sonra olaysız dağıldı. Gökhan CEYLAN/SİVAS, (DHA)

DENİZLİ'DE DE YÜRÜYÜŞ VAR

Denizli'de de kalabalık bir grup ellerindeki pankartlarla yürüyüşe geçti.Giderek kalabaklaşan grup, sloganlar atarak yürüyüşe devam ettiler.