Bulgaristan'da bir barajın duvarlarındaki çatlaklardan akan suyun karıştığı Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri hızla yükseliyor. Debiler yükseldiği için nehirlerin arasındaki işyerleri boşaltılıyor.

İşyerleri boşaltılmaya başlandı


Edirne’de nehirlerin seviyelerinde yaklaşık 900 metreküplük artış meydana geldi. Sarayiçi Ermeydanı’nın bulunduğu alanlardaki tarihi Fatih ve Kanuni Köprüleri nehirlerin taşma riski nedeniyle trafiğe kapatıldı. Tunca ve Meriç nehri arasındaki işyerleri boşaltılıyor.

Yağışların devam edecek olması ve yaklaşan tehlikeye dikkat çeken Bulgaristan’daki Harmanlı bölgesindeki barajdan su bırakılması nedeniyle tehlikenin daha da büyüyeceğine dikkat çeken Vali Gökhan Sözer, düzenlediği basın toplantısıyla uyarılarda bulundu.


Edirne Valisi Gökhan Sözer, yaptığı açıklamasında, Bulgaristan'daki aşırı kar yağışı sebebiyle Bulgaristan'ın Harmanlı bölgesindeki bir barajın duvarlarındaki çatlaklardan su kaçırması Tunca ve Meriç nehirlerindeki suyun hızla yükselmesine sebep olduğunu söyledi.

"Taşan sular hızla yaklaşıyor"

Vali Sözer, “Meriç Nehri, Bulgaristan tarafında taştı. Bu su bize de gelecek. 20.00 - 24.00 saatlerinde bize ulaşacağını düşünüyoruz. Ayrıca kentimizde Arda ve Tunca nehirleri de Meriç Nehri'yle birleşiyor. Onların debisi de Meriç Nehri'nin debisine eklenecek. Meriç Nehri'nin debisinin 1500 metreküp/saniyeyi geçmesini bekliyoruz. Bizde nehrin taşkın limiti 1300 metreküp/saniye. Suyu takip ediyoruz. Suyun bu şekilde Edirne'ye geldiğini tespit edersek önümüzdeki saatlerde taşkın tehlikesi olan yerlerin tahliyesine karar vereceğiz. Burada yerleşim yok. Ancak kafeler, restoranlar, çiftlikler, hayvan barınakları var. Önümüzdeki saatlerde duruma göre tahliye kararı vereceğiz” dedi.

Tunca Nehri yatağından taştı

Yetkililerden edinilen bilgilere göre, bu akşam saatlerindem25 metreküp/saniye olan Tunca Nehri'nin debisi 152 metreküp/saniye, Meriç Nehri'nin ise 300 metreküp/saniye olan debisi öğle saatlerinde 675 metreküp/ saniye seviyesine ulaştı. Tunca Nehri'nin bazı bölgelerde yatağından taştığı görülüyor. Fatih Köprüsünün altından geçen su yataklarının neredeyse tamamı kapanmak üzere. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı er meydanının girişine kadar ulaşan suyun çevreye yayılması devam ediyor. Tunca Nehri üzerindeki tarihi Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleri trafiğe kapatıldı. Bölgede tehlike tüm hızıyla büyümeye devam ederken, endişeler de artmaya devam ediyor.