Hükümet, telefon dinlemeleri için yeni bir çalışma başlattı. Yargı paketi kapsamındaki düzenlemeyle dinleme için hâkim kararı yeterli olmayacak. Filtre görevi görecek kurul oluşturulacak..

Çalışmaları devam eden yargı paketindeki en önemli düzenlemeler Ceza Muhakemesi Kanunu'nun telefon dinlemeye ilişkin maddelerinde olacak. İktidar, telefon dinlenmesine olanak tanıyan katalog suçların kapsamını daraltılıp, "cebir ve şiddet" kriteri getirmekle yetinmeyecek, karar sürecini de baştan sona değiştirecek. Mevcut sistemde hakimler tarafından verilen dinleme kararları TİB'e gönderiliyor ve uç verilip dinlemeler başlıyor. Bu sistemde yanlış isimler ile pek çok kişinin telefonlarının dinlenmesi mümkün hale geliyor. Bu da bakanlar ve Başbakan'ın telefonlarının dinlenmesine kadar varan bir süreci beraberinde getiriyor.

KARAR KURULA GELECEK

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile adeta sınırsız hale gelen dinlenmelerin önüne geçilecek. Telefon dinlemelerine karar verecek bir kurul oluşturulacak. Hakimlerin verdiği dinleme kararları bu kurula gelecek. Kurul öncelikli olarak doğru isim dinleme yapılıp yapılmadığına bakacak. Yanlış isimlerle yapılan ya da isimsiz dinlemelere asla izin verilmeyecek.

ONAYSIZ DİNLEME OLMAYACAK

Kurul, önüne gelen kararı "Kim, ne için dinleniyor? Dinleme kararı verilen suç yasada yer alıyor mu? Kuvvetli suç şüphesi var mı? Telefonun dinlenmesi bir zorunluluk mu? Başka bir yöntemle olayın aydınlatılması mümkün mü, değil mi " sorularının yanıtını arayacak. Kriterlere uymayan kararlar iptal edilecek. Böylece dinleme yaygın bir yöntem olmaktan çıkartılıp istisna haline getirilecek. Kurul tarafından yapılan bu inceleme sonrasında "telefon dinlensin" kararı çıkarsa bu TİB'e iletilecek. Böylece dinleme başlamış olacak