Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı'nın görev süresi konusundaki kritik kararını verdi. Buna göre Abdullah Gül 7 yıl görev yapacak. Anayasa Mahkemesi kararında Gül'ün ikinci kez aday olabileceğini ama ikinci kez seçilmesi halinde görev süresinin 5 yıl olacağını belirtti.

CHP’li Emine Ülker Tarhan ve Akif Hamzaçebi’nin de aralarında bulunduğu 115 milletvekili Ocak ayında 'Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Dava ile görevlendirilen Anayasa Raportörü Ali Rıza Çoban, hazırladığı raporunda Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğunu belirterek "CHP’nin iptal isteminin reddi" yönünde görüş bildirmişti. Üyelerin raporu incelemesinin ardından Anayasa Mahkemesi, sabah saatlerinde başladığı toplantıda CHP’nin başvurusunu esastan karara bağladı. Anayasa Mahkemesi Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğuna karar verdi.

Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen karar 12'ye karşı 4 oyla alındı. İkinci dönem 5 yıllığına seçilebilmesine ilişkin karar ise oybirliğiyle alındı.

Anayasa Mahkemesi'nin 7 yıl kararıyla bu yıl Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi olması ihtimali de ortadan kalktı.

Eğer Anayasa Mahkemesi Gül'ün görev süresi 5 yıl deseydi Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı seçimi olacaktı. Bugün alınan kararla Ağustos'ta seçim olması ihtimali de ortadan kalktı.

GÜL TOPLANTI SÜRERKEN AÇIKLAMA YAPMIŞTI


Cumhrubaşkanı Abdullah Gül de Anayasa Mahkemesi'nin toplantısının devam ettiği saatlerde de gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı kısa açıklamada ''Mahkeme kararı neyse o olur'' demişti.

CUMHURBAŞKANI KİM OLACAK, NASIL BİR SÜREÇLE BURAYA GELİNDİ?


CHP'den '7 yıl'a tepki!