CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “Bonzai” olarak adlandırılan sentetik uyuşturucu hapın son 3 yıldaki yaygınlaşma düzeyini haritalarla göstererek, hükümeti ve anne-babaları uyardı. Aynı zamanda hekim olan Kaplan, AMATEM’le yaptığı görüşmelerde yoğunluk nedeniyle ailelere 6 ay, 1 yıldan önce randevu verilemediğini belirtti. Kaplan şunları söyledi:

İNTERNETTE RAHATLIKLA SATILIYOR
“Bu sentetik uyuşturucu, bonzai ağacına veya kekik, adaçayı gibi bitkilerin yaprağına, fare zehiri, sentetik kimyasallar, hatta yer yer floresan tozu enjekte edilerek yapılır. Ana maddesi nedir, hangisi yasak, henüz sağlıklı bilgi yok. Bakanlar Kurulu 2010’da uyuşturucu madde olduğuna karar verdi.

Haritalardan son yıllarda nasıl vahim boyutlara geldiği görülüyor. 2013’te neredeyse tüm illerde yakalanmaya başlandı. 2011’de 44 kilogram yakalanmış, 2012’de 289 kilograma, 2013’te 350 kilograma çıkıyor. Korkumuz şu; son derece hızlı yayılma gösteriyor ve kullanım yaşı ortalaması düştü, 10 yaşına kadar kullanılmaya başlandı. Sentetik olduğu için merdiven altında rahatlıkla yapılıyor. 1 liraya, 2 liraya, 3 liraya alınabiliyor, internette rahatlıkla 24 saat satılıyor.

TEK DOZDA BAĞIMLILIK
Bu siyasi bir mesele değil, parti meselesi değil. Tedbirler artırılmazsa hepimizin çocuklarını etkileyecektir. Hekim olarak etkilerini iyi biliyorum. Doz alındığında başlangıçta bir denge kaybı oluyor. Sonra yer-mekanla ilgili bilinç kaybı, belli süre sonra halüsinasyon görmeler başlıyor. Bu sırada yanındakine şiddet uygulayabilir, öldürebilir. Doz belli noktaya geldiğinde tıpkı şofben zehirlenmesi gibi nefesi kesiliyor, takati kalmıyor, cebinden telefonu çıkarıp acil servisi veya bir yakınını arayacak gücü bulamıyor.

Böyle giderse 2015, 2016’da çok ciddi bir tehlike var. Bu yaygınlıkla Türkiye’de gelecek 2-3 yılda toplum ölümler meydan gelir; böbrek yetmezliği ve kalp rahatsızlıkları patlama gösterir. Bir kereden çok şey oluyor. Bir kere kullanıldığında bile bağımlılık yapıyor, hatta bir dozda ölenler var. AMATEM’den uzman arkadaşım, ‘Bu esrar gibi morfin gibi değil. Onları 2 ayda tedavi ediyorum, ama ben bonzaiyi tedavi edemiyorum, içinde ne olduğunu bilmiyorum’ diyor.”

ÖLÜMCÜL SALGIN GİBİ
Emniyet verilerinin işlendiği haritada, “sentetik kannabinoid” pazarlayan sokak satıcılarının 2011’de 13 ilde bulunduğu görülüyor. Bonzai yakalanan illerin sayısı 2012’de 32’ye ulaşırken, 2013’te yakalanmayan iller azınlıkta kalıyor. 2013’te sadece 22 ilde bonzai görülmüyor. Kaplan, resmi veriye göre 3 yıldaki artışın yüzde 800 olduğunu belirtti. Bu madde, Bakanlar Kurulu’nca 2010’da uyuşturucu kapsamına alınmıştı.