Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin danışmanlığında üretilen yerli tramvay, üniversitelerin de dikkatini çekti. Bursa’nın teknoloji ve tasarımdaki gücünün sembolü haline gelen ‘ipekböceğini’ görmek ve üretim aşamaları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen bazı üniversiteler, üretim tesislerini gezmek için Bursa’ya geliyor.

        İstanbul’da, dünyanın sayılı firmalarının katıldığı ‘Eurasia Rail Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı’nda görücüye çıkan Türkiye’nin ilk yerli tramvayı ‘İpekböceği’, bugüne kadar bir sanayi kenti olarak öne çıkan Bursa’nın teknoloji ve tasarımdaki gücünün simgesi oldu. Fuar alanında sadece 10 dakikalık bir inceleme ile tüm ihtişamının görülmesi mümkün olan tramvayın 3 yılı bulan üretim sürecinde oldukça zor ve meşakkatli engeller aşıldı. Üretim sırasında inceleme için gidilen yabancı tramvay üreticilerinin ‘neredeyse imkansız’ dediği Türk tramvayı, bugün alanındaki uzman yabancı tramvay üreticilerini bile şaşırtıyor.

        BİR ARACA 8 MİLYON LİRA ÖDÜYORUZ

        Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tramvayın Türk ekonomisine sağlanacak katkının önemine vurgu yaptı. Günümüzde artık tüm kentlerin raylı sisteme yöneldiğini, ancak raylı sistem araçlarının ise mecburen yabancı firmalardan temin edildiğini dile getiren Başkan Altepe, “Bugün 28 metrelik bir vagona 8 milyon TL ödüyoruz. Yani 4’lü bir katarın bize faturası 32 milyon TL. Bu nedenle kendi aracımızı üretmek zorundaydık. Hem daha ucuz hem de daha kaliteli üretebileceğimize inanıyorduk. En azından tramvaya ödenin paranın tamamının yurt içinde kalacak olması bile ülke ekonomimiz açısından büyük önem taşıyor. Biz bunları söylediğimiz kimse inanamıyordu. Şimdi ise yazılımından üretimine kadar tamamen Türk mühendislerinin eseri olan tramvay ortada.” dedi.

        Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin danışmanı ve aynı zamanda yerli tramvay Proje Direktörü olan Taha Aydın, bir ilki gerçekleştirmenin hiç bir zaman kolay olmadığını, ancak çok çalışma ve sabırla Bursa’da bir ilki hayata geçirdiklerini söyledi. Başlangıçta belediye üzerinden projeyi yürütmeye başladıklarını dile getiren Aydın, “Belediye’nin ulaşım şirketi Burulaş bünyesinde yapılması inisiyatifi gelişti. Ancak baktık ki sistem mevzuata uymuyor. Bir parça alınacak, teklifler alınıyor, ihale yapılıyor, sonra ihalenin 45 gün olan askıda kalma süresi bekleniyor. Eleman almak dert, sistemi mevzuata uydurmak zor. Kısacası bürokrasi ile boğuşmaya başladık. Baktık olmayacak, bu işin özel sektör eliyle yapılmasına karar verildi ve 2,5 yıl gibi kısa zamanda büyük bir mesafe kat ettik. Şase sistemi tasarladık, mekanik ve elektronik sistemler senkronize edildi. Yürür aksamı yapıldı. Prototip araç üretildi ve yurt dışında testlerden geçti. Ürettiğimiz tramvayın raylar üzerinde yürüdüğünü görünce bebeğinin ilk yürüdüğünü gören baba gibi mutlu olduk.” diye konuştu.

        Öte yandan, mühendislik fakülteleriyle önplana çıkan bazı üniversiteler, belgeselde izledikleri tramvayın üretim safhaları hakkında bilgi almak için önümüzdeki günlerde Bursa’ya gelecek.