Basın Konseyi, Hatay Reyhanlı’daki patlamalara ilişkin alınan yayın yasağının kaldırılması için mahkemeye başvurdu.

Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi’ne iletilmek üzere İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Patlamalara ilişkin yayın yasağı hatırlatılan dilekçede, Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi’nin böyle bir karar verme yetkisinin bulunmadığı ileri sürüldü. Anayasada, AİHM’deki basın özgürlüğü ile ilgili maddelerin sıraladığı dilekçede, verilen karar ile bu karara gösterilen dayanaklar arasında fikri bağ bulunmadığı belirtildi.

Soruşturma gizliliğinin bütün demokratik hukuk düzenlerinde kabul edilmiş temel bir prensip olduğu kaydedilen dilekçede, “Ancak bu prensip asla halkın haber alma hakkının önünde bir engel teşkil edemez. Kırkın üzerinde vatandaşın ölümüne neden olan terör saldırısına ilişkin halkın haber almasını imkansız hale getirecek kapsamda verilen kararın gerekçesinde konuyla ilişkili bir kanuni dayanak dahi gösterilememiştir.” denildi.

Birgit dilekçede, “Kararın gözden geçirilerek kaldırılmasına, itirazın yerinde görülmemesi durumunda itirazı incelemeye yetkili merciye gönderilmesini arz ederim.” dedi.