Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yıllar önce Rize'de katıldığı etkinlikte, yöresel şiveyle, "Hayin, köti evler yapayisunuz" diyerek yaptığı uyarı karşılığını buldu.

Rize'de 7 yıl içinde çok sayıda kamu binası ve özel konut, yöre mimarisine uygun olarak inşa edildi. Başbakan Erdoğan, 2004'te geldiği Güneysu ilçesi Handüzü Yaylası'nda, yöre mimarisine uygun ev yapılmasını istemişti. Başbakan'ın bu isteği kent genelinde etkisini gösterdi. O günden bu yana Rize'de yöre mimarisine göre inşa edilen hastane, okul, kültür merkezi, stadyum ve hükümet konağı gibi 50'ye yakın kamu binası ile çok sayıda özel konut, kentin görünümünü de değiştirdi. Rize mimarisinin en fazla uygulandığı yerlerin başında ise, Başbakan Erdoğan'ın babasının evinin bulunduğu Güneysu ilçesi geliyor. İlçedeki hastane, kültür merkezi, öğretmen evi, halk eğitim merkezi, hükümet konağı ve 4 okul binası yöre mimarisine uygun inşa edildi.

ÇARŞI YAPIMI DA SÜRÜYOR

Sabah'ın haberine göre, Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, Başbakan'ın Rize mimarisi konusunda çok hassas olduğunu belirterek, "Başbakanımız'ın o sözleri lokomotif görevi yaptı. Sadece Güneysu'da değil Rize'nin tamamında kamu binaları ve evler yöre mimarisine uygun inşa edildi. Kentte son yıllarda özellikle kamu yatırımlarında bu mimari esas alındı. İlçemizde halen yöresel mimariye uygun olarak inşa edilen çarşı projesinin yapımı devam ediyor. İnşaatı yaz sonuna kadar tamamlayacağız" şeklinde konuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın baba ocağına 11 yıl önce yaptırdığı evi de Rize mimarisinin tüm özelliklerini yansıtıyor. Konutun müteahhitliğini eski AK Parti Rize Milletvekili Abdülkadir Kart, mimari projesini ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hazırlamıştı.

BAŞBAKAN'IN EVİNDE DE GEÇERLİ

Şehrin çehresi, yöresel mimari eseri yeni yapılarla değişirken, Başbakan Erdoğan'ın Güneysu ilçesinde yaptırdığı 3 katlı ve 160 metrekare üzerine kurulu ev de aynı mimariyle yapıldı.