Başta polisler olmak üzere 6 milyon memur ve memur emeklisinin dört gözle beklediği 3600 ek gösterge, Başbakan'ın 'paralelle mücadele'de kendisine ihanet edildiği düşüncesinden ötürü başka bahara kaldı.
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 350 bin polis ile yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisinin zam umudu olan 3600 ek göstergeyi veto etti.

Özellikle polislerin ve memurların maaşlarına iyileştirme getirecek, emeklilik ikramiyelerini de artıracak ek gösterge, Erdoğan'ın karşı çıkmasıyla artık hayal oldu.

Polis teşkilatına 30 Mart yerel seçimlerinden önce müjdelenen 'ek gösterge' Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Meclis'te görüşülecek tasarılar arasında artık yer almıyor.


MYK'DA LİSTEDEN ÇIKTI

Jandarma teşkilatının İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasıyla ilgili yasa tasarısı, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından AKP'nin 23 Haziran'da yapılan MYK toplantısında Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Erdoğan, jandarmanın 'Kır polisi' olarak görev yapmasını düzenleyen ve generalleri İçişleri Bakanı'nın emrine veren tasarıyı tüm detaylarıyla inceledi.

Tasarının son maddesinde yer alan “Polis memurlarına 3600 ek gösterge verilerek maaşlarının ve emeklilik şartlarının iyileştirilmesi” ile ilgili bölüm, Erdoğan'ın dikkatini çekti. Erdoğan, maddeyi inceledikten sonra Efkan Ala'ya dönerek “Ek gösterge falan yok. Onlar bana ihanet etti”.. diyerek, ilgili maddeyi karaladı. Efkan Ala, Başbakan Erdoğan'a “Peki efendim” dedi.


 MAAŞLARDAKİ UÇURUM

Polis teşkilatı, uzun zamandır beklediği 3600 ek göstergenin, jandarmanın İçişleri Bakanlığı emrine verilmesiyle yürürlüğe girmesini umut ediyordu. 8 yıllık jandarma astsubayının, aynı kıdemdeki bir polis memurundan bin 700 lira fazla ücret almasındaki adaletsizliği dillendiren polisler, “Jandarma da İçişleri Bakanlığı'na bağlanınca aradaki fark azalır” umuduyla 3600 ek göstergeyi bekliyordu. Başbakan Erdoğan'ın 17 Aralık ve 'paralel devlet' kini, 350 bin polis yanında ek göstergeden faydalanacak öğretmenlerin de zam beklentisini suya düşürmüş oldu.

Ek gösterge ne getiriyordu?

Polisin ve öğretmenin dört gözle beklediği 3600 ek gösterge, aynı zamanda yaklaşık 6 milyon memur ve emeklisini de ilgilendiriyor. 25 yıllık hizmeti olan ve 1'in 4'ünden 2200 ek gösterge üzerinden emekli olan bir polisin emekli aylığı bin 495 lira ve emekli ikramiyesi 44 bin 727 iken, 3600 ek gösterge üzerinden emekli olması halinde, bin 904 lira emekli aylığı ve 57 bin 833 lira emekli ikramiyesi alması mümkün olacaktı. Emekli polisin ek gösterge zammı ile maaşı 409 lira, ikramiyesi ise 13 bin 106 lira artacaktı.

Memur Temmuz şokunda..

AKP iktidarı dönemindeki gelir adaletsizliğinden nasibini alan devlet memurlarının maaş katsayısında, Ocak 2014'te yüzde 0,27'lik enflasyon farkı ve brüt 175, net 132,62 liralık artış yapılmıştı.
Memur-Sen ile AKP iktidarının ortaklaşa yaptığı görüşmeler sonucunda belirlenen formül memurun Temmuz zammını vurdu. Memura temmuz zammı yapılmayacağı için, Ocak ayında aldığı 132,62 liralık artışıyla yetinilecek... 


KAYNAK : YURT

çeviri