Karadeniz’in simge isimlerinden olan ancak son yıllarda bölge insanı tarafından pek tercih edilmeyen Temel, Dursun, İdris ve Fadime’ye koruma kalkanı geliyor.
    
        Trabzon’un Arsin Belediyesi, aynı zamanda Karadeniz fıkralarının en önemli karakter isimlerinden olan Temel, Dursun, İdris ve Fadime’nin unutulmaya başlanması üzerine bu isimleri yeniden yaygınlaştırmak için harekete geçti. Belediye Meclisi, çocuklarına Temel, Dursun, İdris veya Fadime ismini veren aileleri ödüllendirme kararı aldı.

        Belediye Meclisi'nde alınan karara göre, Arsin Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden ve yeni doğan çocuklarına ikinci isim olmaması şartıyla Temel, İdris, Dursun veya Fadime adını veren her aileye 1 adet cumhuriyet altını verilecek.

        Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen, bölgenin simgesi haline gelen ancak unutulmaya yüz tutan Temel, Dursun, İdris ve Fadime isimlerinin daha sık telaffuz edilmesini arzu ettiklerini söyledi.

        Trabzon Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü verilerine göre 2011 yılında Trabzon’da dünyaya gelen bebekleri verilen isimler arasında Temel, Dursun ve Fadime’nin yer almadığını belirten Şen, 2001–2007 yılları arasında da Türkiye'de sadece 10 ailenin bebeğine Temel ismini verdiğini öğrendiklerini vurguladı.

        Bu isimlerin Karadeniz kültürünün simgesi olduğuna dikkat çeken Şen, “Biz Temel ile Fadime'nin sadece fıkralarda, beyaz perdede kalmasını veya oralarda bu isimlerin son bulmasını istemiyoruz. Bu nedenle başlattığımız kampanyaya katılan aileler, eğer Arsin'de ikamet ediyor ve doğan çocuklarına ön veya son isim olmadan sadece Temel ile Fadime ismini koyarlarsa bir adet 1 cumhuriyet altını hediye edeceğiz.” dedi.

        Trabzon Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü kayıtlarına göre, 2011 yılında çocuklara verilen isimler arasında Temel, Dursun ve Fadime yer almazken, en fazla tercih edilen isimlerin başında erkeklerde Kayra, Berk, Ayberk, Yağız, kızlarda ise Ebrar, Nisanur, Yağmur ve Beste isimleri geliyor.