Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - CHP İzmir Gençlik Kolları'nın İzmir Valiliği önünde mülteci dramına dikkat çekmek için yapmak istediği basın açıklamasına polis 'yasak' olduğu gerekçesiyle izin vermedi. Kısa süre gerginlik yaşanırken, CHP'li gençler basın açıklamasını okuyup, selfie çektikten sonra alandan ayrıldı.
CHP İzmir Gençlik Kolları Foça ve Torbalı ilçelerinde mülteci kamplarında bebek ölümleri, ilkel yaşam koşulları ve bu kamplardaki dayıbaşı sistemine dikkat çekmek için İzmir Valiliği önünde bir basın açıklaması yapmak istedi. Valilik binası önünde önlem alan polis, bu bina önünde açıklama yapılmasının yasak olduğunu dile getirdi. CHP gençler de bu yasağın daha önce valiliğin kamuoyundan gelen baskıları üzerine geri aldığı açıklamasını dile getirerek, polise böyle bir yasak varsa göstermelerini, istedi. Polis ise güvenlik açısından buna izin vermeme yetkililerin olduğunu dile getirdi. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız polisin bu tutumu üzerine "Bizi burada az sayıdaki polis gücüyle mi durduracaksınız?" dedi. Bu sözlere polis yetkilileri "Bu kadar da size yeteriz" cevabını verince gerginlik yaşandı.
Kararlarından dönmeyeceklerini açıklayan Yıldız, "Biz gezide şehitler verdik. Adalet için hukuk için de gerekirse şehit veririz. İzmir Emniyet Müdürlüğü bize burada basın açıklaması yapma izni olmadığını söyleyebiliyor. Ellerinde bir karar var mı? Bizim amacımız hukuku, demokrasiyi korumak, onu hiçbir zaman çiğnetmemek. Onun için buradayız. Bizlere keyfi olarak 'açıklama yapamazsınız' deniyor. Ülke böyle keyfi kararlarla yönetilemez. Açıklamayı yapıp yapmamıza emniyet karar veremez" diyerek basın açıklamasını okudu.
Açıklamadan sonra CHP Gençlik Kolları üyeleri Valilik binası önünde selfi çekip olaysız dağıldı.
CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Evsen de İzmir Valisi'nin yasak kararlarıyla insanlık onurunu ayaklar altına aldığını belirterek, "Bırakın bizleri mülteci kamplarında ölen bebeklerin insanların açlık, işsizlik, ilkel yaşam koşullarını sorunlarını çözün. İzmir'de insanlar kadınlar ölüyor, analar ağlıyorsa sorunların acilen çözülmesini istiyoruz. Biz buraya Foça'da, Torbalı'da insanların açlık sorunlarını duyurmaya geldik. İnsanlığın utancı, insan ticaretine, kölelik düzenine çözüm bulunması için geldik" dedi.

FOTOĞRAFLI