TALAS Kaymakamlığı görevinden Türkiye'nin 3'üncü kadın valisi olarak Sinop'a atanan Yasemin Özata Çetinkaya, ''Türkiye'de son dönemlerde kadınlarla ilgili yaşanan olumsuzluklar, Türk toplumunda kadının önemli olduğu algısını değiştiremez. Yadsıyamaz ve gölgeleyemez. Türkiye'nin 7'nci kadın kaymakamı olarak valilik görevine atanmamdan onur ve mutluluk duydum'' dedi.

Talas Kaymakamı Yasemin Özata Çetinkaya, aynı zamanda Kayseri Vali Yardımcılığı görevini de yürütüyordu. Son kararname ile Sinop'a atanan Yasemin Özata Çetinkaya'yı ilk tebrik edenlerden biri de Kayseri Valisi Orhan Düzgün oldu. Vali Düzgün twitter hesabından, "Sinop Valiliği'ne atanan Talas Kaymakamımız Yasemin Özata Çetinkaya'yı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum" yazdı.

Bugün öğleden sonra Talas Kaymakamlığı makamında basın mensuplarıyla görüşen 3 çocuk annesi Yasemin Özata Çetinkaya, bir yandan da gelen tebrik telefonlarını yanıtladı.i Yasemin Özata Çetinkaya'nın eşi Yarbay Temel Çetinkaya da İl Jandarma Komutanlığı'nda görev yapıyor.
Gazetecilerin, en son üniversiteli Özgecan Aslan olmak üzere kadın cinayetlerinin olduğu bir dönemde valilik görevine getirilmesinin anlamlı olup olmadığını sorması üzerine Yasemin Özata Çetinkaya, ''Türkiye'de kadınlar toplumumuzun yüzde 50'sini oluşturuyor. Türk toplumuna bakıldığında kadının önemli bir yerinin olduğunu görürsünüz. Türkiye'de son dönemlerde kadınlarla ilgili yaşanan olumsuzluklar, Türk toplumunda kadının önemli olduğu algısını değiştiremez. Yadsıyamaz ve gölgeleyemez'' yanıtını verdi.

TÜRKİYE'NİN 7'NCİ KADIN KAYMAKAMIYDIM

Kendisinin mülkiyeli olduğunu Türkiye'nin 7'nci kaymakamı olarak 19 yıl önce mesleğe başladığını, bu göreve layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu belirten Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, ''Valilik görevine atandığımı saat 22.30 sıralarında Bakanlık Personel Şubesi'ndeki bir arkadaşımın telefonundan öğrendim. Daha sonra, 00.30'da Resmi Gazetede adımı gördüm. Sanıyorum, bugüne kadar yaptığım görev ve idarecilik anlayışımın başarılı olduğunu ve iyi yaptığımı görüp beni valiliğe layık gördüler'' diye konuştu

İLK KADIN VALİ DE TEBRİK ETTİ

Türkiye'nin ilk kadın Valisi Lale Aytaman'ın kadın kaymakamlar için bir idol olduğunu ve bugün ilk tebrik telefonunu Lale Aytaman'dan aldığını söyleyen Çetinkaya, şunları söyledi:
''Mesleğe ilk girdiğimizde hep kadın Vali Lale Aytaman'ı örnek alıp idolümüz olarak gördük. Her kaymakamın gönlünde Valilik görevi gibi bir arslan yatar. Zira sayısal açıdan bir çok meslektaşımız var. Beni tebrik eden Aytaman'ın açtığı yolda kadın kaymakamlar olarak yürüyeceğiz. Yalova'da Valilik yapan Esengül Civelek'den sonra Türkiye'nin 3'üncü kadın valisi olmanın verdiği sorumluluğu fazlasıyla taşıyacağım. Kadın idarecilik çıtasını hep yükselteceğiz. Meslekten gelen bir vali olarak, Sinop halkına hizmet edeceğim.''
Eşinin Kayseri Jandarma Komutanlığı'nda yarbay rütbesiyle görev yaptığını belirten Yasemin Özata Çetinkaya, ''Eşimin de sanıyorum tayini kısa sürede Sinop'a yapılır. Zira, ikimiz de İçişleri Bakanlığı'nda görev yapıyoruz. Daha önce de onun tayini nedeniyle Kayseri'ye gelmiştim'' dedi.

YASEMİN ÖZATA KİMDİR?

1976 yılı Ankara doğdu. İlk, orta, lise ve üniversite tahsilinin tümünü Ankara'da tamamladı. 1996 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu ve aynı yıl İçişleri Bakanlığı'nın açmış olduğu Kaymakam Adaylığı Sınavı'nı kazandı Kırıkkale'de mülki idare amirliği mesleğine başladı. Kaymakam adaylığı döneminde 8 ay süreyle İngiltere'de dil eğitimi aldı, Isparta- Gönen'de Kaymakam vekilliği görevinde bulundu ve Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yaptı. Kaymakam adaylığının bitiminde Rize-Kalkandere, Ağrı-Hamur, Bilecik-Gölpazarı ilçeleri kaymakamı oldu. 2008 - 2011 yılları arasında Batman Vali Yardımcılığı, 2011-2013 yılları arasında Kayseri'nin Hacılar Kaymakamlığı görevini yürüttükten sonra 27/08/2013'de Talas Kaymakamı oldu.

İyi derecede İngilizce bilen, evli ve 3 kız çocuğu annesi Yasemin Özata Çetinkaya, , 2012 yılı Haziran ayında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim dalındaki doktora eğitimini tamamladı ve 'iktisat doktoru' unvanını aldı.

FOTOĞRAFLI