RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Sergey Markov, Türkiye'nin AB'ye değil, Avrasya Birliği'ne katılarak güçlenebileceğini söyledi.
Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından Uluslararası Bilimsel Gelişim ve İşbirliği Enstitüsü ve Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen '3. Türk-Rus Entelektüeller Buluşması' sona erdi. İki ülkeden 40 siyaset bilimcisi, diplomat ve akademisyenin katıldığı toplantıda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Sergey Markov, global arenada kendine yer arayan bu iki güçlü ülkenin yeni bir modelde birleşmesi gerektiğini söyledi. Markov, Türkiye'nin AB'ye değil Avrasya Birliği'ne katılarak güçlenebileceğini vurguladı. Gürcistan, Azerbaycan dahil Kafkasya ülkelerinin de içinde olacağı Avrasya Birliği'nin Avrupa Birliği ile çatışan, ona karşı duran bir yapıda olmayacağına dikkat çeken Markov, bu yapının küçük Avrupa olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

'AB, RUSYA VE TÜRKİYE'Yİ KALDIRAMAZ'

Türkiye ve Rusya'nın Avrupa'yı uzun yıllardır model olarak gördüğünü söyleyen Rusya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Müdürü Venyamin Popov, Rusya ve Türkiye'nin AB'ye kabul edilmeyeceğini, bu kadar büyük iki ülkeyi AB'nin kaldıramayacağını söyledi. Popov, "Avrupa Birliği geldiğimiz noktada İslami radikalizm patlamasını kaçırmış, nüfus olarak yaşlanan, Müslüman toplumu sosyal ve ekonomik yaşama entegre etmeyi başaramamış, göçmenlik konusunda insani adımlar atamayan konumdadır. Bu yönüyle itibar ve güç kaybeden ve ne yazık ki Akdeniz'i 'Müslüman Mezarlığı' olarak gören bir yapıdadır. Bu sorunlar Rusya ve Türkiye'nin önüne de ciddi sorunlar çıkarıyor. Bu sebeple başka bir düzene ve modele geçilmesi bölge ülkeleri için büyük önem taşıyor" diye konuştu.