ÜLKELERİNDEKİ iç savaştan kaçarak Şanlıurfa’ya yerleşen 34 bin Suriyeli, kente adapte olmak için Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi bünyesinde açılan Türkçe dil kurslarında eğitim gördü.

Suriyeliler'in yerel halkla dil aktivitelerini geliştirmek amacıyla Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi bünyesindeki Toplum Merkezi'nde son bir yıl içerisinde 34 bin kişiye dil eğitimi verildi. Şanlıurfa’da çalıştıkları çeşitli işyerlerinde müşterilerle iletişimi sağlamak için Türkçe öğrenmeye başlayan Suriyeliler, öğrendikleri dil sayesinde kentte rahatlıkla iş bulabiliyor. Dil kurslarının yanı sıra savaş psikolojisini üzerlerinde atabilmek adına psikolojik desteğin de sağlandığı merkezde özellikle kadın ve çocuklara yönelik 25 branşta değişik kurslar da veriliyor.

3 yıl önce Şanlıurfa’da bu merkezi açtıklarını belirten Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Proje Sorumlusu Umutcan Yüksel, "Bizler bu merkezde öncelikle savaştan kaçıp Şanlıurfa’ya yerleşen Suriyelilerin hayata adapte olabilmeleri ve savaş travmalarını üzerlerinden atabilmeleri için psikososyal ve farkındalık eğitimlerini veriyoruz. Yine yaşam becerilerini kolaylaştırmak ve onlara iş alanları yaratabilmek için bünyemizde açılan kurslarla onlara meslek öğretiyoruz. Bir yıl içerisinde 34 bin Suriyeliye Türkçe dili öğrettik" diye konuştu.