Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Diyarbakır'a gelen ve teröristlerin Türkiye'ye girişinde Habur'da yaptığı gibi gövde gösterisi yapan Kürt Lider Mesut Barzani ile terör örgütü yanlısı Kürt sanatçı Perver'in katıldığı toplantıların tek eksiği bölücübaşı terörist Abdullah Öcalan dedirtti. Başbakan Erdoğan'da bu tabloyu tarihi  bir gün diye niteleyerek, 'Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak' diye af mesajı verdi. Yapılan STK ve sözde oplum önderi dönelin kişiler Barzani ile görüşmeler yaptı...

BARZANİ VE KANAAT ÖNDERLERİYLE BİR ARAYA GELDİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konakladığı otelde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile basına kapalı bir görüşme yaptı. Başbakan, daha sonra kentteki kanaat önderleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve işadamlarıyla birlikte yemek yedi.

Toplantıların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan BDP Milletvekili Altan Tan, şöyle konuştu: "Bütün kardeşler Türkler, Kürtler, Araplar, Sünniler, Şiiler, Aleviler, Müslümanlar, Gayri Müslümanlar, laikler birlikte ya yeni bir Ortadoğu kuracağız. Veya kıyamete kadar savaşacağız. Kimse savaştan hayır görmez, onun için önümüzde tek bir yol var; barışı tesis etmek, kardeşliği tesis etmek.

Ama bu barış ve kardeşliği tesis ederken de birbirimizi kandırmadan, dolandırmadan oyalamadan, dürüst bir birliktelik oluşturmak. İşte onun için bugünün öyle bir önemi var. Ama bunun ötesinde küçük fotoğrafa bakarsanız. Birileri seçim hesabı yapabilir, birileri parti hesabı yapabilir. Birileri Kürtlerin 2 milyon varil petrolü çıkacak. Buna göz koyup kendince derin hesaplar yapabilir.

Birileri Mezopotamya'nın toprağına, suyuna göz koyabilir bunların hepsi ne kadar derin hesaplar olursa olsun küçük hesaplardır. En büyük hesap bizim binlerce yıllık kardeşliğimizdir, birlikteliğimizdir. Ama bu çözüm de BDP'siz, PKK'sız diğer Kürt siyasi yapılarını yok farz eden bir çözüm değildir.

Kat edeceğimiz daha çok yol var, bu sürece mutlaka PKK'nın da, BDP'nin de, islami gruplarında, bütün aktörlerinde dahil edileceği bir yol haritasıyla devam edersek başarıya ulaşırız."

Başbakan Erdoğan'ın, 'Dağdakiler inecek, hapishanelerdekiler çıkacak' sözleri hatırlatılan Tan, "Bunların hepsi güzel temenniler, doğru laflardır. Ama çok fazla beklemeye hiç kimsenin tahammülü yoktur. Onun için acele demokrasi, hızlı demokrasiyle sürecin bütün aktörlerinin devrede olacağı bir demokrasi. Sayın Barzani'nin konuşmasını olumlu buluyorum, çok kısa, ama öz ve doğru konuştu.

Özgürlükten, barıştan bahsetti. Kardeşleri arasındaki kırgınlıkları da yani PKK, PYD, BDP, KDP, HAK-PAR, KADEP, HÜDA-PAR bütün Kürt siyaseti arasındaki kırgınlıkları ve faklılıkları çözme zamanıdır. Bunları kaçırma zamanı değil. Birileri bizi vuruşturmak, çatıştırmak isteyebilir, birileri Kürtlerin haklarını alacağı bir dönem de Kürtleri bölmek isteyebilir. Bugün ayakta durma, dik durma, sorunları çözme zamanıdır. İnşallah bu sorunların hepsini çözeceğiz, büyük fotoğrafa bakıyoruz. Büyük fotoğraf, kardeşliktir, barış ve birlikte yaşamaktır" dedi.

DHA