"İş'te mutluluk" alanında çalışmalarıyla tanınan Danimarkalı Alexander Kjerulf, Power of Happiness Türkiye Platformu’nun düzenlediği seminerde konuştu. Türkiye’de iş yerinde mutluluğa ihtiyaç olduğunu belirten Kjerulf, “Birçok kişi promosyon, maaş ve prim artışının bizi mutlu ettiğini düşünür. Ama değil, asıl mutluluğu etkileyen iki faktör, sonuç ve ilişkilerdir” dedi.

İŞ HAYATINDA MUTLULUK NEDİR?

İş hayatında 30 yılı aşkın deneyime sahip olan Tijen Mergen, Ferah Lök ve Diana Misim Fındıkoğlu tarafından kurulan Power of Happiness Türkiye Platformu, işyerinde  mutluluk konusunda farkındalık yaratmak için, işte mutluluk alanında çalışmalar yapan, 30’dan fazla ülkede konferanslarda yer alan Danimarkalı Alexander Kjerulf ile bir ortaklık yaptı. Kjerulf,   bu konuda atölye çalışmaları düzenlemek İstanbul’a geldi. Beyoğlu Şişhane’deki Urban Station’da bugün gerçekleştirilen seminere, kurumların üst düzey yöneticileri ile insan kaynakları uzmanları katıldı. Katılımcılar, yaklaşık 2,5 saat süren seminerde Kjerulf’un “İş’te mutluluk nedir?”,”İş’te Ne kadar mutluyuz?”,”İş’te mutlu olmak neden önemli?”,”İş'te nasıl oluruz?” başlıklı sorularına yanıtlar aradı.

MUTLU OLMAK UZAY BİLİMİ DEĞİL

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alexander Kjerulf, ‘Seminerde özetle nelerden bahsettiniz?’ sorusuna  “İşte mutlu olmanın öneminden bahsettik. Mutlu insanların çalıştığı işyerlerinin daha başarılı olduğu artık bilinen bir gerçek. Birçok insan halen mutsuz ve nefret ederek işe gidiyor. Biz bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Mutlu olmak bir uzay bilimi değil, herkesin yapabileceği birşey” yanıtını verdi. Kjerulf, “Türkiye’ye daha önce geldiniz mi ve katılımcıların tepkileri nasıldı?” şeklindeki soruya ise, “Türkiye’ye üçüncü gelişim. Katılımcılar son derece motive ve işte mutluluğun önemini fark eden bir kitle idi. Umarım toplantıdan faydalanabilecekleri bilgiilerle ayrılmışlardır" dedi.

ASIL MUTLULUĞU ETKİLEYEN İKİ FAKTÖR, SONUÇ VE İLİŞKİLERDİR

Alexander Kjerulf, “Türkiye iş yaşamında mutlu olmak için neye ihtiyaç var?” sorusunu,“Türkiye’de iş yerinde mutluluğa ihtiyaç var. İstatistikler Türkiye’de çalışanların mutlu olmadığını gösteriyor. Önemli olan nelere konsantre olacağız? Birçok kişi promosyon, maaş ve prim artışının bizi mutlu ettiğini düşünür. Ama değil, asıl mutluluğu etkileyen iki faktör, sonuç ve ilişkilerdir. Eğer bu iki faktörü dikkate alıp yönetilerse kurumlar,  çalışanların mutlu olacağını garanti ederim” diye cevapladı.

MUTLULUK KONUSUNUN ASLINDA ÇOK BÜYÜK BİR İHTİYAÇ OLDUĞUNU GÖRDÜK

Power of Happiness Türkiye Platformu’nun kurucularından Tijen Mergen. toplantı sonrası yaptığı açıklamada proje ile amaçları ile ilgili şunları söyledi:

“Otuz iki senedir kurumsal hayattayım. Hep üst düzey yöneticilik yaptım. Bir takım ekiplere liderlik yaptım. Bunların sayısı 200’lere kadar çıktı. Hep benim için önemli olan çalışan arkadaşlarımın mutluluğu, bir araya geldiğimizde onların gözündeki o enerji ve istekti. Ben de hep öyle gittim işe. Daha sonra kendi şirketimi kurduğumda 'yine böyle kurumsal ortamda nasıl daha motive olunabilir?' diye uğraşırken arkadaşlarım Diana ve Ferah ile birlikte aslında bu mutluluk konusunun aslında çok büyük bir ihtiyaç olduğunu gördük Türkiye’de. Ve şu an onlarla birlikte ‘Power of Happiness’ platformunu kurduk. Çalışanların daha mutlu nasıl olacağını anlatmaya çalışıyoruz. Bizim kendi tecrübelerimiz var yıllarca uyguladığımız. Ama bunun için bir sistem getirmek istedik buraya. Danimarka bu konuda uzun senelerdir bir numara ve orada 2003’den beri bu işi yapan Alexander Kjerulf ile birlikte yola çıktık.”

MUTLULUK SAĞLIĞIMIZDAN, ÖZEL YAŞANTIMIZA KADAR ETKİLİYOR

Bu konuda birçok araştırma yapıldığını da ifade eden Mergen, “Ama çıkan araştırmalarda Danimarka birinci gelirken Türkiye 150 ülke arasında 77'inci sırada. İhtiyaç olduğu kesin. Türkiye’nin şu an ki ekonomik, politik ve sosyal problemlerini de düşünürsek, herkesin bir şekilde biraz daha endişelerden arınmış biraz daha çalıştığı yerde hiç olmazsa mutluğu yaşayacağı bir ortama ihtiyacı var diye düşünüyoruz. Hayatımızın en büyük kısmı uykuda geçiyor, ikincisi de uykuda geçiyor. Onun için işte mutluluk, bizim bireysel mutluluğumuzu etkiliyor. Uyanık kaldığımız zamanın en büyük kısmı işte geçiyor. İşte mutlu olmak bizim sağlığımızdan tutun, özel yaşantımıza kadar etkiliyor.” dedi.

AMACIMIZ KURUMLARDA BU KONSEPTİ OTURTMAK

Mergen sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz bu konuda diğer iki arkadaşım ki onlar zaten yıllardır 8 senedir liderlik üzerine, bağlılık üzerine eğitim veriyorlar, koçluk yapıyorlar. Bizim de amacımız kurumlarda bu konsepti oturtmak, mutluluğu bir stratejik bir ürün olarak ele almaları. Nasıl bir ürün için pazarlama stratejisi yapıyorlarsa ya da kaliteye arttırmak için bir standart getiriyorlarsa kurumlara diyoruz ki, 'mutlaka bir mutluluk müdürünüz, çift hapiness ofislerini olsun' Bu insan kaynakları içinde olabilir. Veya bu konuya heyecanlı, hevesli bir kişi de olabililir, yönetici olması da gerekmiyor. Bununla birlikte bir mutluluk stratejisi geliştirsinler biz de onlara yardımcı olalım. Bunun içerisinde atölye çalışmaları da var. Birebir çalışmalar da birebir koçluklar da var. Artı kurumlara bu konuda ne yapmaları gerektiğini anlatmak üzere konferanslarımız var. Bu hizmetleri veren bir platform kurduk.”

BUGÜNE KADAR 30’DAN FAZLA ÜLKEDE KONUŞMA YAPTI

Gallup Araştırmalarında İşte Mutluluk alanında birinci ülke olan Danimarka’da 2003 yılında iş hayatında mutlu olmanın yöntemleri üzerine çalışan Alexander Kjerulf, Woohoo İnc‘i kurdu. Dünyada İşte Mutluluk alanında önde gelen uzmanlardan sayılan Kjerulf, yazar, konuşmacı ve eğitimci olarak 30’dan fazla ülkede hizmet vermekte. TED Global 2010’daki konuşması büyük ilgi gören Kjerulf’u bugüne kadar başarılı çalışmalar yaptığı Şirketler arasında Shell, IBM, Microsoft, IKEA, Lego, HP ve Hilton gibi dünya devleri bulunmakta. Kjerulf’un, Bilgisayar Mühendisliği alanında lisansüstü derecesi olup, Danish IT Company Enterprice Systems’ın da kurucu ortaklarından biridir. Kjerulf’un bugüne kadar yayınlanan 4 kitabı olup, son kitabı olan ‘Happy Hour is 9 to 5’ adlı kitabı, uluslar arası alanda En Çok Satanlar listesine girmiş, İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Danimarkaca, Vietman dilinde, Frasça, Çince, Endonezyaca ve Hollanda dillerinde yayınlanmış olup, Mart ayında Türkçe olarak kamu oyuna sunulması planlanmakta. Kjerulf, aynı zamanda her gün binlerce kişi tarafından izlenen‘positivesharing.com’ isimli blog’un da mutluluk üzerine yazılar yazmakta.