Irak, Pakistan ve Suriye'den serbest çalışan kameramanlar 2015 Rory Peck Ödüllerini kazandı

Rory Peck Ödülleri bu gece Sky News Özel Muhabiri Alex Crawford tarafından sunulanyirminci yıl dönümü etkinliğinde haber ve güncel olaylar alanlarında serbest çalışan kameramanların çalışmalarını ödüllendirdi. Gecenin dört ödülü Kuzey Irak, Pakistan ve Suriye'de serbest çalışan kameramanlara verildi. Bu durum, habercilik sektörünün süren çatışmalar ve erişilmesi zor öykülere dair haberler konusunda yerel serbest çalışan kameramanlara ne kadar güvendiğinin bir göstergesi. Törende ayrıca Rory Peck Vakfı'nın çalışmalarının ve dünya çapında serbest çalışan gazetecilere verdiği desteğin altı çizildi.

27 yaşındaki Suriyeli serbest çalışan kameraman Zein Al-Rifai, yaşadığı şehir olan Halep'te devam eden çatışmalarla ilgili yaptığı haber ile Rory Peck Haber Ödülü'nü kazandı. Aleppo: Life in Ruins, AFPTV tarafından hazırlanıp yayınlandı ve Haziran 2014 - Şubat 2015 tarihleri arasında çekildi. Haberde, neredeyse her gün atılan misket bombalarının doğurduğu sonuçlar ve şehrin isyancı bölgesindeki insanların günlük hayatları tüm gerçekliğiyle gösteriliyor. Jüri üyeleri, Zein'in etkileyici çekiminin yaralanmaları, ölümü ve acıyı gösterirken "insanları en kötü koşullarda bile savaşmaya devam ettiren insanlığı asla gözden kaçırmadığını" söylediler. Ödülü BBC Uluslararası Baş Muhabiri Lyse Doucet takdim etti.

Rory Peck Haber Filmi Ödülü, bağımsız olarak finanse edilen ve Channel 4 News tarafından yayınlanan On the Road with Yazidis Fleeing Islamic State çalışması için Iraklı serbest çalışan kameraman Zmnako Ismael'e verildi. Zmnako, Ağustos 2014'te iki gün boyunca Kuzey Irak'taki Sincar Dağı'ndan on binlerce Yezidi'nin toplu göçünü, Suriye'deki Nevruz mülteci kampından dağa kadar tüm yolu izleyerek filme aldı. Jüri üyeleri bu çekimi "inanılmaz derece dokunaklı" olarak nitelendirdi. "İncil'deki göçü andıran bu inanılmaz hikaye, sizi kelimenin tam anlamıyla içine çekiyor. Güzel bir şekilde çekilen haber, gerçek bir iz bırakıyor." Ödülü, Rory Peck'in önceki kazananlarından, serbest çalışan gazeteci Sorious Somoura takdim etti.

Sony Impact Güncel Olaylar Ödülü Pakistanlı serbest çalışan kameraman Haider Ali'yeverildi. Haider, Pakistan’s Hidden Shame adlı haberinde Pakistan çapındaki on binlerce savunmasız küçük çocuğun, çoğu otobüs ve kamyon şoförü olan ve çocuklarla ilişkiye girdiğini açık şekilde ifade eden pedofili avcıların kurbanı oluşunu gözler önüne seriyor. Jüri üyeleri filmin şok edici ve güçlü olduğunu dile getirdi. "Kameranın sessizce insanların konuşmalarını yansıttığı film, büyük bir etki bıraktı. Anlayışlı ve mütevazı bir çekim olmuş. O çocukların yanındaymışız gibi hissettim." Film, Channel 4 için Clover Films tarafından yapıldı.

Bu yılın Hexagon sponsorluğundaki Martin Adler Ödülü, Kuzey Irak'taki Duhok şehrinde yaşayan, serbest çalışan yardımcı gazeteci Hassan Ashwor'a verildi. Hassan, özellikle İslam Devleti tarafından Yezidi halkına yapılan zulümleri araştırmak için bölgeyi ziyaret eden gazeteciler ve insan hakları örgütleri için aranan kişi haline geldi. Martin Adler Ödülü, kendi ülkesindeki zorlu ve çetin şartlar altında haber toplama işlerine önemli katkılar sağlayan bir yerel serbest çalışan kameramanı ödüllendirmektedir.

Rory Peck Vakfı Müdürü Tina Carr, "Yirmi yılın ardından Rory Peck Vakfı, dünya çapında serbest çalışan gazetecilere ve onların ailelerine pratik ve finansal destek sağlama hedefi doğrultusunda çalışmaya devam ediyor. Bugünün kazananları ve finalistleri, bunun nedenini en iyi şekilde gözler önüne serdi: Onlar, ulaşılması ve anlatılması zor öyküleri bize getiriyor. Onların yetenekleri, kararlılıkları ve cesaretleri olmadan dünyayı anlayamayız. Gazeteciler tüm dünyada hedef alınmaya devam ettikçe en savunmasız olanlar serbest çalışan kameramanlar olarak kalacaktır. Onlar takdirimizi, desteğimizi ve korumamızı her zamankinden daha fazla hak ediyorlar." dedi.

Sony Profesyonel Çözümler Avrupa'nın Medya Çözümleri Pazarlama Yöneticisi Michael Harrit, "Bu gece Rory Peck ödülü kazananlar ve finalistler, hepimizin üstünde gerçek bir iz bıraktılar; çünkü bizi görüntülerin de ötesinde bir yolculuğa çıkardılar. Bunlar, insanlığın ve bugün içinde yaşadığımız dünyanın farklı yönlerini açığa çıkaran, bizden genellikle çok uzakta gerçekleşen olaylara insani düzeyde bağlanmamızı sağlayan önemli hikayeler. Suriye, Kuzey Irak ve Pakistan gibi ülkelerde film çekmek yetenek, yaratıcılık, cesaret gerektiriyor ve gitgide zorlaşıyor. Bu yüzden Rory Peck Ödüllerini ve Rory Peck Vakfı'nın önemli çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.