ABD ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu koalisyon ülkelerinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüte karşı yürüttüğü operasyonlara katılmak üzere Türkiye'de konuşlandıracağı 30 savaş uçağının büyük bölümü, İncirlik'te göreve hazır hale getirildi. Son olarak ABD'nin İngiltere'deki Üssü'nden 6 adet F-15E bombardıman uçağı intikal etti.

Geçen temmuzda Adana'daki İncirlik ve gerektiğinde diğer üslerin de kullanılması konusunda anlaşma sağlandıktan sonra ilk olarak Almanya'dan ABD'ye ait F-16'lar geldi. Ardından Irak ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine düzenlenecek operasyonun koşulları dikkate alınarak 'tank avcısı' olarak bilinen 12 adet A-10 Thunderbolt II uçak Adana'da konuşlandırıldı.

F-16'ların bir bölümü döndü, Türk F-16'larının görev yapması planlandı. Bu çerçevede İnsansız Hava Aracı (İHA) ve havadan erken ihbar ve uyarı (HİK) görevi yapan AWACS sayısı artırılıp, İHA'lardan ikisine silah yüklendi. Uçakların havada uzun süre kalmasını sağlamak üzere tanker uçak sayısı da artırıldı. Diyarbakır'a da UH-60 Pave Hawk helikopterleri ile arama kurtarma faaliyetlerine uyarlanan C-130 nakliye uçakları intikal etti.

VURUCU KARTAL'IN  SON TEKNOLOJİSİ

Bu hafta başından itibaren Suriye ve Irak'taki IŞİD hedeflerine, son olarak da Irak'ın Sincar bölgesine yönelik kara operasyonu gündeme gelirken, hava desteği için Türkiye'de konuşlanan koalisyon ülkeleri hava araçlarına dün eklenen, 'vurucu kartal' olarak tanımlanan F-15'lerin E tiplerine bomba yüklenebiliyor. Daha önce de hava-hava görevlerinde kullanılan F-15C'ler gelmişti.
Körfezdeki üslerden havalanmaları halinde yaklaşık 1600 kilometre yol kat etmesi gereken uçakların Türkiye'den kalkış yapmaları halinde bu uzaklık 400 kilometreye kadar düşecek. Böylece, düzenlenecek operasyonlara Türkiye avantajı kullanılmış olacak.
F-15C'lerden sonra F-15E tipi uçaklarının gelişi Rus savaş uçaklarının Suriye'nin Lazkie bölgesindeki üsse konuşlandırdığı savaş uçakları ile 'eşleştirme' olarak yorumlandı. Türkiye'nin NATO'dan istediği belirtilen bu uçaklar manevra yeteneği; menzil, silah donanımı ve gelişmiş radar, yön bulma sistemleriyle üstün uçaklar sınıfında yer alıyor. Elektronik sistemi birden fazla düşman uçağını tespit etme, bilgi toplama, izleme ve taarruza uygun olarak tek pilotun verimli bir şekilde hava muharebesi yapmasına olanak sağlıyor.