İZMİR'in Bornova İlçesi'ndeki Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde görev yapan bir grup hemşire, çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle basın açıklaması yaptı. Hemşireler, kan ağlayan bir hemşire sembolünün bulunduğu maskeleri yüzlerine taktı, sorunlarının çözülmemesi durumunda geniş katılımlı eylemler düzenleyeceklerini belirtti.

Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi önünde toplanıp basın açıklaması yapan yaklaşık 40 hemşireye, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile bazı sendika temsilcileri de destek verdi. Çalışma koşullarının ağır olduğunu belirten hemşireler, kan ağlayan bir hemşire sembolünün bulunduğu maskeleri yüzlerine taktı. Grup adına basın açıklamasını Türk Sağlık Sen Üniversiteler Şube Başkanı Yasemin Zengin yaptı.

Ancak mutlu bir hemşirenin kaliteli hizmet verebileceğini ifade eden Zengin, "Bütün hemşirelerimiz; hasta haklarının, değişen sağlık ihtiyaçlarının, hasta ve hasta yakınlarının beklentilerinin karşılanması ile etkili verimli ve duyarlı bir sağlık hizmeti sunabilmesinde, omuzlarındaki büyük ve kutsal sorumluluğun bilinci ile görevlerini eksiksiz yapma gayreti içindedirler. Hatta günümüz zor şartlarında insanüstü bir gayrete de imza atmış durumdadırlar. Sağlık hizmetinde istenilen kaliteye ulaşılması ile hizmetin pahalıya mal olmaması konusunda çatışma, etik sorunlarla karşılaşmasına neden olur. Hemşire sayısındaki yetersizlik, bir hemşireye düşen hastanın fazlalığı, hemşirelerin yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunlar, mali ve özlük haklarında iyileştirilmeye gidilmemesi, çalışma şartları ve ortamdan kaynaklı olumsuz insani ve etik olmayan davranışlar, iş yükü, dayatılan form ve kırtasiyeden dolayı bakım merkezli değil, iş bitirme merkezli çalışmak, ne yazık ki günümüzde hemşirelerin etik davranmalarını güçleştirmekte ve tüm hemşirelerimizi tükenmişlik noktasına getirmektedir. Bugün itibarı ile Çocuk Hastanesi'nde ve hastanemizin hemen hemen tüm kliniklerinde gelinen nokta ortadadır. Hemşire sayısı düşünülmeden klinik işleyişi ve hasta kabulü yapılarak, var olan sayı ile hemşirelerden iş bitirilmesi beklenmekte ve insanüstü bir gayret ile çalışma istenmektedir. Tüm bunlar istenirken ne yazık ki hemşirelerimiz çalışma ortamı, ailevi hayatları, psikolojik durumları, sağlıkları göz ardı edilmekte ve bunlar için en ufak bir iyileştirilmeye gidilmemektedir. 'İmmünoloji kliniği gibi önemli bir servisle enfeksiyon kliniğini birleştirdik her iki kliniğe tek hemşire hizmet verecek' demek nasıl bir mantıktır kavrayabilmiş değiliz. Hemşirelerimizin şartları düzeltilmediği, talepleri dikkate alınmadığı takdirde çözüm bulana kadar eylem ve etkinliklerimiz artarak devam edecektir" dedi.

Bir süre slogan atan hemşireler daha sonra dağıldı.