CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi Açılış programına katıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye gelen sığınmacılara dikkat çekerek, "Büyük bir iftiharla belirtmekte isterim ki; bu iltica, bu sığınma süreci devam etse dahi, varil bombalarından kaçan, büyük tehditle karşı karşıya kalan, ister Suriyeli olsun, ister Iraklı olsun, kim olursa olsun kapımızı hiçbir zaman insanlara, insanlığa kapamayacağız. Bunu özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

"ANCAK ORTAK İLKELER VE AMAÇLAR DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞABİLİRSEK BAŞARILI OLABİLİRİZ"
Erdoğan, "Mevcut sistem insanlığın acil sorunları karşısında ne yazık ki yetersiz kalıyor. Sorunlara çözüm üretemeyen sistemin yükünü sadece belli ülkeler omuzluyor. Artık bu konuda herkes elini taşın altına koymalıdır. Öncelikle küresel yardım sistemini, insanı merkeze alan farklı bir bakış açısıyla yeniden ele almamız gerekiyor. Bir kaç dolarlık sıtma örtülerini dahi ihtiyaç sahiplerine ulaştıramayan basit aşıları tedarik edemeyen, bu yüzden on binlerce çocuğun hayatını kaybetmesine seyirci kalan bir sistemde sorun var demektir. Bizler, liderler ve uluslararası toplumun sorumlu fertleri olarak, ancak ortak ilkeler ve amaçlar doğrultusunda çalışabilirsek başarılı olabiliriz" diye konuştu.

"HER MİLLETİN KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLMESİ İÇİN EZBER BOZAN BİR ÇALIŞMA TARZINA İHTİYAÇ VAR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sayın Genel Sekreterin sunduğu insani gündem ve burada sıralanan insani gündem son derece önemlidir. İlk olarak yeryüzünde yaşanan acıların önüne geçilebilmesi için her şeyden önce mevcut çatışmaların sona erdirilmesi, yenilerinin de önlenmesi sağlamalıyız. Türkiye olarak yürüttüğümüz arabuluculuk çalışmalarını sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. İkinci olarak, Suriye'de şahit olduğumuz gibi uluslararası hukuk ihlallerinin sona erdirilmesi için daha fazla gayret göstermeliyiz. Biz bu anlayışla eli kanlı diktatörlerin peşini bırakmayacak, insanlığa karşı işlenen suçların cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağız. Üçüncü olarak, yerlerinden edilen, kadınlara, çocuklara, engellilere ve diğer tüm mazlumlara daha fazla yardımcı olacağız. Dördüncü olarak, yardımlara bağımlılığın azaltılması için, her milletin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için ezber bozan bir çalışma tarzına ihtiyaç var. Türkiye AFAD, TİKA, Türk Kızılayı ve diğer kurumlarıyla, insani ve diğer kalkınma programlarını el ele yürüterek, kalkınma odaklı insani yardım politikasıyla farklı bir model sunmaya çalışıyor."

"SORUMLULUKLARIMIZI BİR AN OLSUN AKLIMIZDAN ÇIKARMAMALIYIZ"
Erdoğan, "Son olarak, İhtiyaçlar her geçen gün artarken, maalesef kaynaklar aynı oranda artmıyor. Buna ilaveten yardımların finansmanında uluslararası toplum açısında bazı sıkıntılar ve sorumluluktan kaçma eğilimleri görüyoruz. Bu zafiyeti en iyi bilen, çok acı bir şekilde bunu tecrübe eden ülke Türkiye'dir. Ülkemizdeki sığınmacılar için yaptığımız harcamalar 10 milyar doları aşmışken, uluslararası toplumun yardımları 455 milyon dolarda kaldı. Ben Dünya İnsani Zirvesi'nin tüm bu alanlarda bir dönüm noktası olmasını diliyorum. Gözlerini ve gönüllerine İstanbul'da gelecek mesajlara, taahhütlere kilitlemiş insanlara karşı sorumluluklarımızı bir an olsun aklımızdan çıkarmamalıyız" şeklinde konuştu. 
(DHA)